Illegális bevándorlás

Közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás

Közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás

2024. március 17., vasárnap
Közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

Magyarország területére illegális migránsok elleni fellépés az elmúlt 24 órában nem történt.

Az illegális migránsok alapvetően három kategóriába sorolhatók. Az első kategóriába tartoznak azok, akik a kezdetektől fogva hamis dokumentumokkal vagy a zöldhatáron embercsempész segítségével illegálisan lépték át az Európai Unió külső határait. A második kategóriába tartóznak azok, akik legálisan érkeztek korábban, de már illegálisan tartózkodnak az Európai Unió területén, mivel túllépték a megengedett tartózkodási időt. A harmadik kategóriába pedig azok a személyek tartoznak, akik turistaként legálisan léptek be, de a valódi szándékuk az EU-ban történő munkavállalásra irányul. A tagállamok adatainak elemzése során megállapítható, hogy a jogellenes határátlépések több mint 90%-ban a szárazföldi határokon történnek. Az illegális határátlépések nagyobb részben a zöld határon kisebb részben pedig a határátkelőhelyeken gépjárművekben megbújva történnek.

Az illegális migráció eltérő módon érinti az Európai Unió mint célterület tagországait, ezért a célországoknak az illegális migráció elleni harc során különböző feladatai vannak. A közép-európai országok, így Magyarország is átmeneti zónát képeznek a nyugati és a keleti országok között, tehát a nyugati migráció szempontjából a tranzitfolyosó szerepét töltjük be. Megjegyzendő azonban, hogy a tranzit-jelleg mellett megfigyelhető, illetve várható, hogy Magyarország célországgá válik bizonyos célcsoportok számára. Törekednünk kell ezért arra, hogy a gazdaság és a tudomány igényeivel összhangban elősegítsük a legális migránsok beutazását és tartózkodását, ugyanakkor határozottan fellépjünk az illegális migráció, az ahhoz kapcsolódó jogellenes tevékenységek ellen.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.