Hírzóna

Rekordhideg október hajnal a Bükk-fennsíkon

Rekordhideg október hajnal a Bükk-fennsíkon

2 órája
Fotó: szegedma archív
Rekordhideg október hajnal a Bükk-fennsíkon

A mérések kezdete óta a leghidegebb október hajnali fagyot mutatták a műszerek a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben, ugyanis arról adott hírt a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete, hogy mínusz 14,5 fokot mértek ma hajnalban.  

Ősszel már egyre gyakoribbak a zord hajnalok a fennsíkon. Az elmúlt napokban az ország északkeleti felét enyhe fagyok jellemezték, azonban mindeddig a fennsík viszonylag szeles maradt

– fogalmaznak. Hozzáfűzik, a pazar teliholdas éjszaka mellé szélcsend is társult, és ez a már-már romantikus együttállás olyannyira meghatotta a Mohos-töbör mikroklíma rendszerét, hogy a helyszínen levő állomás eddigi rövid fennsíki karrierjének leghidegebb októberi minimumértékét rögzítette. Beszámoltak arról is, hogy a Kerékgyártó Róbert és csapata által monitorozott 

Vörösmeteor-töbörben -11,8 fokot mértek.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézete a Bükk-fennsíkon, a Mohos-töbörben végez mikroklíma-kutatást, a mért adatokat rendszeresen közzéteszi közösségi oldalán. 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.