Hírzóna

Elhunyt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek McGalagony professzora

Elhunyt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek McGalagony professzora

3 órája
Elhunyt Maggie Smith, a Harry Potter-filmek McGalagony professzora

Életének 89. évében elhunyt Maggie Smith, kétszeres Oscar-díjas brit színésznő. A Harry Potter filmek McGalagony professzora több mint hét évtizedes karriert futott be a filmvásznon és a színpadon, Nagy-Britannia egyik legismertebb és legnépszerűbb színésznőjeként tartják számon.

 

A színésznő halálának hírét családja közölte a BBC-vel. Fiai, Toby Stephens és Chris Larkin közleménye szerint Maggie Smith péntek reggel halt meg a kórházban. 

Dame Margaret Natalie Smith 1934. december 28-án született Angliában. Apja patológus, anyja titkárnő volt. Karrierjét az Oxford Playhouse-ban kezdte 1952-ben, később pedig a Broadway-n is játszott. Judi Dench mellett az egyik legjelentősebb brit színpadi előadóvá nőtte ki magát, a Londoni Nemzeti Színház és a Royal Shakespeare Company tagja volt. A színésznő több, mint hatvan filmben és hetven színdarabban szerepelt élete során. 1990-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte, azóta viselhette a Dame címet.

A legismertebb szerepe talán a Harry Potter filmek McGalagony professzora volt. 2001-től 2011-ig játszotta legendás szerepét a Harry potter-filmsorozatban, ahol olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Alan Rickman, Gary Oldman, Richard Harris, Helen McCrory vagy a tavaly elhunyt Michael Gambon.

 

Nyitókép: Warner Bros. / Courtesy Everett Collection

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.