Hírzóna

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el

Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el

Hamarosan kezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása

3 órája
Ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el

Október 7-én veszi kezdetét és egészen október 27-éig tart majd a rókák veszettség elleni immunizálása Csongrád-Csanád vármegyében, így erre az időszakra a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a vármegye teljes területére.

 

A legeltetési tilalom alól kivételt képez Csongrád és nagytőke települések teljes közigazgatási területe, valamint Felgyő, Szentes, Fábiánsebestyén és Eperjes települések esetén a zárlat a kormányhivatal oldalán közzétett határozat mellékletében jelzett területére korlátozódik.

 

Az ebzárlat időtartama alatt:

1.         A tartás helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal, vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását, vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.

2.         A kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.

3.         A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát – és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével – szabad kivinni.

4.         Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a segítő és terápiás kutyák, a katasztrófa-mentő ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a korlátozás alól.

5.         Az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.

6.         Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

7.         Az ebzárlat és legeltetési tilalom hatálya alá tartozó területeken és időintervallumban az állatok legeltetése tilos.

 

A kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a veszettség gyanújának bejelentése jogszabályi kötelezettség. Az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.