Hírzóna

Kétszer annyi lakás épül Bács-Kiskunban, mint nálunk

Kétszer annyi lakás épül Bács-Kiskunban, mint nálunk

Országosan növekedés várható, nálunk további csökkenés

Kovács György
3 órája
Kétszer annyi lakás épül Bács-Kiskunban, mint nálunk

A KSH közölte az év első felében épített ingatlanok mennyiségét, összességében 6027 új lakás épült, 18%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, azonban az ország különböző részei között jelentős eltérések vannak. Bács-Kiskunban például jelentősen nő az új építésű lakások száma, míg nálunk jóval az országos átlag alatt építkeznek.

 

Csongrád-Csanád vármegyében az év első felében 187 új lakás épült, amely az előző év első felének csupán a 72,2 százaléka. Bács-Kiskunban ellenkező a tendencia, ott 402 lakóingatlant adtak át, amely az előző évi mennyiségüknek a 164,1 százaléka. Régiónkat nézve Békés vármegyében eddig is alacsony volt az építési kedv, amely tovább csökkent. Ott 35 új lakás épült, amely 87,5 százalékos arány.

 

Az átlagnál nagyobb ingatlanokat építünk

Az országban átlagosan 95 négyzetméter alapterületű lakóingatlanok épülnek, de hatalmas a szórás. Vas vármegyében például csupán 43 négyzetméter az átlag, míg Tolnában 175 négyzetméter. Bács-Kiskun vármegyében átlagosnak mondható, 94 négyzetméteresek épülnek, míg Békésen jóval nagyobb, 116 négyzetméter. 

Csongrád-Csanádban átlagosan 105 négyzetméteresek az új lakóingatlanok.

 

Országosan növekedés várható, nálunk további csökkenés

Országosan 1,7 százalékkal több építési engedélyt adtak ki lakóépületekre az év első felében, Csongrád-Csanád vármegyében viszont 13,5 százalékkal kevesebbet. Szintén tovább csökkenhet Békés vármegyében a lakóingatlanok építése, ahol 16,7 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki. Bács-Kiskun viszont folytathatja az országos átlag feletti növekedést, ugyanis további 5 százalékkal nőtt az engedélyek száma.

Összességében 26,4 ezer négyzetméter alapterületre adtak ki építési engedélyt Csongrád-Csanád vármegyében az év első felében.

Bács-Kiskunban 32,3 ezer négyzetméterre, Békés vármegyében pedig 5,6 ezerre. 

 


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.