Hírzóna

Hetente kétszer annyi szamárköhögéses esetet regisztráltak, mint az elmúlt 30 évben összesen

Hetente kétszer annyi szamárköhögéses esetet regisztráltak, mint az elmúlt 30 évben összesen

Kibédi Péter
17 órája
Hetente kétszer annyi szamárköhögéses esetet regisztráltak, mint az elmúlt 30 évben összesen

Rekordot döntött az új szamárköhögéses megbetegedések száma hazánkban: soha nem regisztráltak 7 nap leforgása alatt annyi fertőzöttet, mint a múlt héten. Összesen 72 szamárköhögés-gyanús beteget vettek nyilvántartásba a hatóságok. Bár országosan a 200 alatti esetszám elenyészőnek tűnhet, ez mégsem az, ha figyelembe vesszük, hogy egy olyan betegségről van szó, amely ellen van védőoltás és ennek köszönhetően szinte teljesen el is tűnt: az elmúlt 30 évben összesen 38 igazolt eset volt. Vagyis egy hét alatt pont kétszer annyi szamárköhögéses esetet regisztráltak, mint az elmúlt 3 évtizedben összesen. Ha a teljes évet tekintjük, akkor pedig immár 150 felett járunk jelenleg, ami különös figyelmet kíván.

szamárköhögés
Ismét terjed a szamárköhögés, mely régen sok kisgyermek halálát okozta.  Fotó: Illusztráció: MW

A szamárköhögés cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjedő betegség, melyet baktérium okoz. Első szakaszában hasonlít a vírusok által okozott légúti megbetegedésekre. Rossz közérzettel, enyhe köhögéssel, orrfolyással, orrdugulással kezdődnek a panaszok. Általában láz nélkül zajlik, de hőemelkedés kísérheti. Egy-két hét után kezdődik a rohamokban megjelenő, kínzó, akár hányással, extrém esetben bordatöréssel végződő köhögés, ami akár egy hónapnál is tovább tarthat. Évszázadokig ez volt a csecsemőhalálozás fő oka, melyet elsősorban a köhögés miatt fellépő oxigénhiány okozott. 

Magyarországon 1954-ben vezették be szamárköhögés ellen a kötelező oltást. Havasi Katalin házi gyermekorvos elmondta, hazánkban nagyon jó az átoltottság, a legtöbb gyermek megkapta a vakcinát. Ennek köszönhetően évtizedekig nem találkoztunk ezzel a betegséggel. 

Az előző években a környező országokban már felütötte a fejét, most pedig nálunk is megjelent. Emiatt azok vannak veszélyben, akik nem védettek – például mert elmaradt az emlékeztető oltásuk vagy még nem alakult ki náluk az immunitás. Előbbi csoportba tartoznak például azok, akik a 6. osztályos korukban külföldön tanultak és ott nem oltották be őket, utóbbiba pedig a csecsemők 

– magyarázta a szakember.

A babák védettsége szempontjából fontos a kismamák immunitása, éppen ezért ajánlják, hogy a várandós nők a 36. terhességi hét előtt vegyék fel a szamárköhögés elleni védőoltást, hiszen a méhlepényen keresztül is védelmet tudnak adni kisbabájuknak, majd szülés után a szoptatással. 

Mindezek mellett azonban javasolt, hogy kisbabával kerüljék a tömeget és a nagy rendezvényeket. Ez azért is fontos, mert mire a betegség jellegzetes tünete, a köhögés kialakul, az érintettek már hetek óta fertőznek. Emellett lehetnek olyanok is a környezetünkben, akik tünetmentesen hordozzák a betegséget 

– hívta fel a figyelmet Havasi Katalin. 

A doktornő megjegyezte, a védőoltás 10 évig ad biztos védelmet. Ezt követően tehát el lehet kapni a betegséget, a tünetek azonban nem lesznek olyan markánsak, mint egy oltatlan esetében. 

Az időseknek és a gyenge immunrendszerűeknek azonban érdemes orvossal felíratni a vakcinát és újból beadatni

 – tette hozzá. 

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint hazánkba az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány Adacel polio oltóanyag érkezett, amely a hét második felében országos szinten elérhető lesz a patikákban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.