Hírzóna

Luxemburg is korlátozhatja az LMBTQ-tartalmak iskolai oktatását

Luxemburg is korlátozhatja az LMBTQ-tartalmak iskolai oktatását

3 órája
Luxemburg is korlátozhatja az LMBTQ-tartalmak iskolai oktatását

Vitát tarthatnak a luxemburgi parlamentben az LMBTI-témák kiskorúak oktatásából való kizárásáról, mert az erről szóló petíció már elérte az ehhez szükséges 4500 aláírást - tudta meg az RTL luxemburgi műsorszolgáltató a beadvány kezdeményezőjétől.

 

Az elmúlt hétvégén indított petíció mindössze három nap alatt elérte a parlamenti megvitatásához szükséges aláírási küszöböt, csütörtökre már 6694-en csatlakoztak hozzá.

A petíciót Helder Rui De Almeida Neves luxemburgi állampolgár nyújtotta be, aki azzal indokolta a kezdeményezést, hogy véleménye szerint 

minden családnak joga van ahhoz, hogy saját meggyőződése és elvei szerint foglalkozzon ezekkel a témákkal, illetve gyermekei pszichológiai fejlődésének megfelelően. 

Hozzátette, hogy "e témák korai életkorban történő bevezetése a gyermekek pszichopedagógiai fejlődésének megzavarását kockáztatja.

A kezdeményező felhívta a figyelmet arra, hogy a petíciónak "semmiképpen sem célja az LMBTI-közösséghez tartozó emberek elleni diszkrimináció vagy gyűlöletkeltés". "Nem a homofóbiáról vagy transzfóbiáról szól, csupán arról, hogy minden kiskorú gyermek számára biztosítani kell a tiszteletet és a megfelelő oktatási útmutatást. Az olyan érzékeny és személyes témáknak, mint a szexuális irányultság és a nemi identitás, tiszteletben kell tartaniuk a családi értékeket és meggyőződéseket" - olvasható a beadványban.

Az LMBTI-közösség jogait védő csoportok és más emberi jogi szervezetek megdöbbenéssel és felháborodással reagáltak kezdeményezésre.

"Megdöbbenésünknek adtunk hangot, és nyílt levelet írtunk, amelyet a képviselőháznak is címeztünk. Várjuk, hogy a többi egyesület is aláírja" - mondta Nicolas Van Elsué, a Rosa Lëtzebuerg LMBTI-jogokkal foglalkozó helyi civil szervezet elnöke a Luxembourg Times című napilapnak. "Annak ellenére, hogy a parlamentnek egyértelmű iránymutatásai vannak a homofób petíciókkal szemben, ezt a beadványt mégis elfogadták" - mutatott rá.

A konzervatív Alternatív Demokratikus Reformpárt (ADR) parlamenti képviselői üdvözölték a petíció sikerét. Tom Weidig, az ADR képviselője, a Facebookon megosztott bejegyzésében azt írta: a petíció "nagy segítség és támogatás azoknak a szülőknek, akik nem akarják, hogy gyermekeiket az iskolában befolyásolja és indoktrinálja az LMBTI-ideológia". Úgy vélte, hogy sok tanárnak "nem tetszik a woke trend az iskolákban, de ezt nem merik nyilvánosan kimondani".

Az ADR párt elnöke, Fred Keup az X-en közzétett bejegyzésében azt írta, hogy "ritkán volt olyan petíció, amelyet ennyire szívügyének tartott volna".

A Cigale Center, az LMBTI-közösséget támogató, a kormány által finanszírozott szervezet Facebook-bejegyzésben reagált a petícióra, amelyben azt írta, hogy "mindenkit szívesen látnak, aki gyűlölet vagy diszkrimináció áldozatává vált".

A petíciót május 31-én nyújtották be az illetékes parlamenti bizottsághoz, kevesebb mint két héttel a luxemburgi Pride-hónap nyitórendezvénye előtt. A bizottság július 17-én hagyta jóvá a beadványt.

A nagyhercegségben a petíciók támogatására hat héten belül 4500 aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy a parlamentben vitát lehessen kezdeményezni. Ez a küszöb legkésőbb jövőre 5500 aláírásra fog emelkedni.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.