Hírzóna

Eredményesek a kormányzati intézkedések, tovább nőtt a munkaerőpiaci aktivitás

Eredményesek a kormányzati intézkedések, tovább nőtt a munkaerőpiaci aktivitás

2 órája
Eredményesek a kormányzati intézkedések, tovább nőtt a munkaerőpiaci aktivitás

Az idei nyár első hónapjának munkaerőpiaci adatai is a foglalkoztatottság növelését célzó kormányzati intézkedések eredményességét tükrözik. A munkaerőpiacra lépők többsége rövid időn belül el tud helyezkedni, amit a munkanélküliek számában és arányában mutatkozó havi csökkenés is bizonyít - emelte ki a pénteken kiadott munkaerőpiaci adatokhoz fűzött kommentárjában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
 

Közleményében Czomba Sándor idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait, amelyek szerint 2024 júniusában a megelőző hónaphoz képest csaknem 20 ezerrel, 4,768 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma. Májushoz képest a gazdaságilag aktívak száma 17 ezerrel 4,978 millióra nőtt, miközben a munkanélküliek száma 2 ezer fővel tovább csökkent.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2010 óta töretlenül azon dolgozik, hogy mindenki, aki tud és szeretne, munkába állhasson, a fiatalok akár az egyetem, az anyák akár gyermekeik nevelése, az idősebbek akár a nyugdíj mellett. Így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan több mint háromszor magasabb fizetésért, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is történelmi mélyponton van. Ennek eléréséhez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak.

Hangsúlyozta: 

a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósítása érdekében a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat.

A nyári hónapokban a foglalkoztatottság további növelését, a fiatalok gyors és gördülékeny munkaerőpiaci integrációját a 2013 óta minden évben - nagy érdeklődés mellett - meghirdetett Nyári Diákmunka Program is támogatja. Idén nyáron, a program keretei között, eddig mintegy 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudta megvalósítani 4,3 milliárd forintból. A program iránti érdeklődést fokozza a 25 év alattiak szja-mentessége, melynek köszönhetően a fiatalok nyári diákmunkával keresett fizetése is magasabb.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.