Hírzóna

A kánikula súlyos egészségügyi problémákat okozhat

A kánikula súlyos egészségügyi problémákat okozhat

Dr. Török Ádámot kérdeztük, mi ilyenkor a teendő

Kovács György
3 órája
A kánikula súlyos egészségügyi problémákat okozhat

Hosszú ideje tombol a kánikula Szegeden, amely nem csak kellemetlenséget tud okozni, hanem súlyos egészségügyi gondokat is. Dr. Török Ádámot kérdeztük, milyen hatással van a hőség szervezetünkre és hogyan védekezzünk ellene. 

Fotó: Időkép

 

A kánikula fokozza a kiszáradást, mivel a magasabb hőmérséklet nagyobb párologtatást eredményez kilégzésen és izzadáson keresztül. Az izzadással pedig a rengeteg vízzel egyetemben ásványi anyagokat, sókat, elektrolitokat is veszít a szervezet, amik fontosak az ép idegrendszer és az izomműködés szempontjából, amibe beletartozik a szívműködés is. Ezeket magasabb vízfogyasztással kell pótolni, akár napi 3-4 literrel - fejtette ki dr. Török Ádám. 

Az egyik legfőbb probléma a hőséggel, hogy kitágítja a bőrben a kis kapillárisokat, ami elvonja a vért a belső szervektől, ezáltal lecsökken például a hasüregben, mellüregben a vérnyomás, valamint a fejben, amitől szédülni kezdhetnek az emberek.

Emiatt is fontos pótolni a vizet. Hogyha elkezdünk kiszáradni, akkor az érpályában is le fog csökkenni a folyadékmennyiség, és emiatt be tud sűrűsödni vér, ami az arra hajlamos emberekben - leginkább időseknél, szívbetegeknél - meg tudja növelni a vérrögképződés esélyét

- fogalmazott. Hozzátette, az érpályában lévő kevesebb folyadék magasabb munkára kényszeríti a szívet, ami megnöveli az oxigénhiánynak a kockázatát, emiatt tud nagyon veszélyes lenni az idősebb emberekre az állapot, de természetesen a fiatal gyermekekre, csecsemőkre is ugyanolyan kockázatos, mert ők tehetetlenebbek és a szülőkre vannak utalva.

Délelőtt 10-11-től, délután 3-4-ig nem ajánlatos napon lenni, de hogyha muszáj, akkor is nagyon fontos a fényvédő krémek használata, mert akár 10-15 perc alatt is le lehetne égni, ami nagyon erősen megnöveli a bőrrák kockázatát. Hosszan tartó napon tartózkodás esetén fennáll a napszúrás vagy hőguta veszélye is, ami fejfájással, szédüléssel és lázzal is járhat

- figyelmeztetett. Hozzátette, a legcélszerűbb ebben az időszakban az otthonmaradás, amennyiben pedig kimegyünk, az árnyékok, vízközeli helyek keresése. Mind otthon, mind máshol érdemes légkondicionált helységben tartózkodni, mivel ezzel csökkenthetjük a tünetek kialakulását. Ez főleg az idős embereknek javallott, de természetesen ezek a mai hőmérsékletek, kánikulák, hőhullámok már a teljesen egészséges fiatal felnőtteket is meg tudja viselni.

 

Egyre többen kapnak vízmérgezést

Háziorvosi tapasztalatok alapján egyre többen kerülnek be vízmérgezéssel, mert úgymond túltöltik magukat az emberek vízzel, amitől felborul a szervezet nátriumháztartása - mondta el dr. Török Ádám. Kiemelte, főleg annak kell ezzel óvatosnak lennie, aki szívelégtelenséggel küzd, mert ha a túltöltés hatására megnövekszik az érpályában a vízmennyiség, azt nem tudja rendesen pumpálni a gyenge szív.

Ugyanakkor emlékeztetett, a testünk magas párologtatása miatt, így is ajánlott a 3-4 literes vízfogyasztás. Vízmérgezés azoknál szokott előfordulni, akik ennek a többszörösét isszák meg, akár napi 10-20-30 litert is. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.