Hírzóna

Nagyot drágul a benzin és a dízel péntektől

Nagyot drágul a benzin és a dízel péntektől

Az üzemanyagárak szempontjából két döntő elem, a dollár–forint árfolyam, illetve az olajár alakulása egyszerre került lejtőre.

2024. június 12., szerda
Nagyot drágul a benzin és a dízel péntektől

Drágul az üzemanyag péntektől – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis az elmúlt időszakban tapasztaltakkal ellentétben a hét utolsó munkanapján emelkedik mind a benzin, mind a gázolaj ára – írja a Világgazdaság.

A benzin esetében ez 4 forintot, a gázolajéban 5 forint többletet jelent majd.

Így az alábbi átlagárakra számíthatnak a benzinkutakon a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 594 forint/liter,
  • gázolaj – 601 forint/liter.

Jelenleg ugyanez 590 és 596 forint és ez marad is csütörtök éjfélig. A Világgazdaság tapasztalatai szerint most a jellemző ár a benzin és a dízel esetében 590 forint körül alakul, leginkább az 585–595 forint közötti tartományban mozog. Szűk két hónapja még egészen máshogy nézett ki az árazás. Április közepétől viszont – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltak be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis azóta a benzin és a dízel is mintegy 60-60 forinttal lett olcsóbb.

Ezzel együtt is – a frissen bejelentett üzemanyag-drágulással együtt – januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 64, a dízelár pedig 35 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 23 forinttal emelkedett, a dízelnél viszont 6 forintos mínusz figyelhető meg. A 30-60 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 1800–3000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

 

A Világgazdaság már kedden felhívta rá a figyelmet, hogy minden jel szerint drágulás következik a magyar benzinkutakon. A drágulásnak persze megvan a maga oka: nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból. Először is tetemesen romlott a dollár–forint árfolyam, és az olajat ismét bőven 80 dollár fölött jegyzik, egészen pontosan a Brent jegyzése 82,56 dollárt mutat, ami a június eleji szintnek felel meg.

Vagyis megállapítható, hogy az üzemanyagárak szempontjából két döntő elem, a dollár–forint árfolyam, illetve az olajár alakulása egyszerre került lejtőre, éppen ezért arra kell számítani, hogy mindez a soron következő üzemanyagár-döntésekben is visszaköszön, hacsak nem áll be fordulat ezekben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.