Hírzóna

Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja +fotó

Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja +fotó

Szegeden is megemlékeztek az első világháborút lezáró békediktátum évfordulóján

2024. június 4., kedd
Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja +fotó

Száznégy éve írták alá a békediktátumot.

 

 

 

Fájdalmas évfordulóra emlékezik Magyarország. Ma 104 éve, 1920 június 4-én a versailles-i Nagy-Trianon palotában írták alá a trianoni békediktátumot. Az első világháborút lezáró békediktátum a 325 411 négyzetkilométer összterületű Magyar Királyság területének 71 százalékát, lakosságának pedig több mint felét elvette. Elcsatolták a termőföld 61,4 százalékát, a faállomány 88 százalékát, a vasérclelőhelyek 83,1 százalékát, a sóbányák 100 százalékát, az arany- és az ezüstbányák 99 százalékát, a széntermelés 65 százalékát, a vas- és acélgyártó-kapacitás 60 százalékát, a vasúthálózat 62,2 százalékát, a kiépített utak 64,5 százalékát, az ipartelepek 55,7 százalékát, a hitel- és bankintézetek 67 százaléka került a békének álcázott diktátum révén a szomszédos országok birtokába.

A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap. Tizennégy évvel ezelőtt az országgyűlés ezzel az emléknappal arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Vagyis ilyenkor arra emlékezünk, hogy hiába csatolták el Trianonban az ország kétharmadát, a magyarság továbbra is egy egységet alkot. 

Szegeden, az Árpád téri Trianon emlékműnél Mihálffy Béla kormánypárti országgyűlési képviselő, Haág Zalán, a KDNP szegedi frakcióvezetője és Farkas Levente, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelölt helyezte el a megemlékezés virágait.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.