Hírzóna

A magyarok jelentős hányada egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával

A magyarok jelentős hányada egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával

2024. május 14., kedd
A magyarok jelentős hányada egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával

Többségben vannak a békepárti szavazók – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából.


„A magyarok háromnegyede (77 százalék) egyetért Ferenc pápa békepárti javaslatával, miszerint Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről” – adta hírül a Magyar Nemzetnek eljuttatott közleményében a Nézőpont Intézet. Kiemelték,

a baloldali szavazók többsége is fegyverszünetet akar, annak ellenére, hogy a baloldali pártok egyáltalán nem beszélnek a béketárgyalások szükségességéről.

A Gyurcsány-koalíció (71 százalék) és Magyar Péter pártja (65 százalék) támogatóinak többsége szerint is a „fehér zászló bátorságára” lenne szükség, míg a Kétfarkú Kutya Párt körében vannak legkisebb arányban a fegyvernyugvás támogatói (45 százalék) – írták.

Az intézet felidézte, egy évvel ezelőtt látogatott Ferenc pápa Magyarországra, amikor több beszédében is utalt a béke fontosságára, s „egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt” kívánt. Azóta az egyházfő többször is állást foglalt a béke ügyében, egy interjúban úgy fogalmazott Ukrajna kapcsán, hogy „az az erősebb, aki látja a helyzetet, aki a népre gondol, akinek van bátorsága a fehér zászlóra, a tárgyalásra”. 

A Nézőpont Intézet azt kutatta, hogyan értékelik a magyarok az egy évvel ezelőtti történelmi látogatást, és mit gondolnak az egyházfő békepárti javaslatáról. Mint írták, a választók több mint háromnegyede (77 százalék) egyetért azzal, hogy Ukrajnának a háború folytatása helyett tárgyalnia kellene Oroszországgal a háború végéről, és csak kevesebb mint ötöde (16 százalék) van ellenkező véleményen.

A teljes cikk itt olvasható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.