Hírzóna

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és az OMSZ

Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és az OMSZ

2024. április 3., szerda
Fotó: Bruzák Noémi
Együttműködési megállapodást kötött a Gondosóra program és az OMSZ

A Gondosóra program még hatékonyabbá tétele érdekében együttműködési megállapodást kötött az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. szerdán Budapesten, az OMSZ központjában.

Fotó: Bruzák Noémi. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében hangsúlyozta: a gondosóra életeket ment, az OMSZ missziója ugyanez. A két szervezet eddig is egymást segítve dolgozott, most az együttműködés hivatalossá válik és új szakaszba lép: még gyorsabban megérkezhet a "segítség egy gombnyomással" - utalt a gondosóra szlogenjére a főtanácsadó.

Kifejtette: a mentők gyorsaságán és szakértelmén nagyon sok ember élete múlik, itt minden másodperc számít; a magyar emberek hálásak az OMSZ csaknem tizenötezer munkatársának. Magyarország kormánya elkötelezett a betegellátás minden szintjének jobbá tétele, fejlesztése, az egészségügyben dolgozók munka- és életkörülményeinek javítása mellett - jelentette ki Nyitrai Zsolt.

Felidézte, 2010 óta ezer mentőautót cseréltek le, 107 mentőállomás megújult és megépült 41 új, emellett nagy tételben szerezték be a legmodernebb mentéstechnikai eszközöket.

A veszélyek korát éljük, különösen fontos a biztonság, az idős emberek biztonsága is

 - hangoztatta a főtanácsadó. Hozzátette, a nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülése mellett kiemelkedően fontos a biztonságuk is, ezért indította el a kormány az Európában egyedülálló Gondosóra programot.

Az ingyenes programba már több mint hatszázezer 65 év feletti ember regisztrált, a gondosóra eddig nagyságrendileg tízezer életet mentett meg,

 a kontaktszemélyeket, hozzátartozókat több mint 16 ezer alkalommal értesítették, a diszpécserközpont munkatársai csaknem 15 ezer órán keresztül beszéltek az ügyfelekkel - részletezte Nyitrai Zsolt. Közölte: a gondosóra biztonságot ad az idős embernek és megnyugvást a hozzátartozónak.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, Magyarország legnépszerűbb jelzőkészülékes szolgáltatása a Gondosóra program, amelyben több mint 130 diszpécser fogadja a hívásokat. Az ő tudásuk, szakszerűségük biztonságot ad a felhasználóknak.

Nagyobb bajnál a mentőszolgálatot értesítik, kisebb probléma esetén viszont a diszpécserek adnak segítséget, ezzel is tehermentesítve a mentőket - fejtette ki az igazgató. Hozzáfűzte, az eddigi közös munka továbbfejlesztése a cél, hogy a gondosóra diszpécserközpontjától a mentésirányítás minél pontosabb információkat kapjon. Vészhívásnál a gondosóra helymeghatározási funkciója hatalmas segítség a mentésirányítás számára - jegyezte meg Juhász Roland.

Azt kérte, a mentők javasolják az időseknek a gondosóra használatát, másrészt az OMSZ adjon segítséget abban, hogy a diszpécserszolgálat még szakszerűbben végezhesse a munkát.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, az OMSZ tavaly 1,3 millió embernek nyújtott segítséget, közülük kétszázezren voltak nagyon súlyos állapotban. "Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a technológiát a legjobban felhasználjuk az ő érdekükben, így evidens volt a Gondosóra programhoz való csatlakozás" - fogalmazott.

Elmondta, hogy máris napi szintű a kapcsolat, egyre több hívás érkezik a gondosórától, egyre hatékonyabb az együttműködés. A főigazgató jelezte, hogy készítettek egy nemzetközileg is validált segédletet a betegek kikérdezésére a gondosóra munkatársai, diszpécserei számára, hogy "tényleg egy nyelvet beszéljenek" a mentésirányítással.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.