Hírzóna

Miből fakad a bizalom?

Miből fakad a bizalom?

A bizalom az alapja mindennek. Nem csupán egy szerelemben, házasságban, hanem minden emberi kapcsolatban is.

Márton Andrea
2024. március 10., vasárnap
Miből fakad a bizalom?

A bizalom egyike a legerősebb kohéziós elemeknek, amelyek a kapcsolatainkat építik. Létezése minden tartós társadalmi kapcsolat létfontosságú eleme. Megléte mindig kettős, a bizalom fogalma feltételezi a bizonytalanság vagy kockázat fennállását, hiszen a bizalom megléte, mindig magában hordozza az elvesztése okozta félelmünket is.

 

 

Velünk született?

 

Nem születünk bizalommal a világ (legelsőnek a szüleink) iránt.

A bizalom, mindig egy folyamat eredménye, már egészen csecsemőkortól kezdődően. Interakciók, kölcsönös reakciók sora építik fel a bizalmat. A gyermek bizalma az első egy éven belül alakul ki. Ez a bizalom nem csak a szüleinek szól, hanem később a felnőttkori baráti kapcsolataiban, sőt a munka és párkapcsolatában is meghatározó lesz. A recept nem más, mint reagálni a szükségeire. Amennyiben a szülő megfelelően reagál rá, és a szükségének megfelelő módon azt kielégíti, akkor ez a bizalom erősödni fog ez a felnőtt életben sincs másként.

 

Hová lett a bizalom?

 

Napjainkban észrevehető egyfajta értékvesztés, bizalmi válság. Felgyorsult instant világunkban mindent akarunk és azonnal – sikert, pénzt, hírnevet.

Egy korai fohász jól jellemzi a jelen kor mentalitását: „Istenem adj türelmet. De azonnal adjad!

Felgyorsult világba érkeztünk, nincs időnk a történetmesélésre, nincs befogadóképesség a részletek iránt. Gyors ingerek, rövid üzenetek és információ dömping uralja az életünket. Egész nap rohangálva gyakran megesik, hogy nem fordítunk kellő figyelmet embertársainkra. Felületesek leszünk, elsikkadunk fontos dolgok felett, mert mindig van valami, ami fontosabb vagy csak egyszerűen feledésbe merül. A mai társadalmunk egy másik jellemzője, hogy nő az anonimitása és személytelensége azoknak, akiknek a cselekvéseitől a mi egzisztenciánk és jólétünk függ. Ez a jelenség az internet egyeduralkodóvá válásával egyenes arányban növekszik. A bizalom megléte azonban nem triviális. A bizalom egy képlékeny massza, melynek megléte tudatos döntéseink eredménye. A bizalom építhető, a bizalom fenntartható. A bizalom mind makro, mind mikro, mind globális szinten fenntartható és evolúciós szükségletünk.

A bizalom az alapja mindennek. Nem csupán egy szerelemben, házasságban, hanem minden emberi kapcsolatban is. Ahhoz, hogy minden egészségesen tudjon haladni, a bizalmat kell kiépíteni.

 

De hogyan fogjunk hozzá? Mikre figyeljünk?

 

Egy egészséges kapcsolat a bizalomra épül. Minden ebből táplálkozik az őszinteség mellett. Természetesen a különféle kapcsolatok alapja másfajta megközelítésű bizalmat igényelhet.

 

  •  Emlékeztesd magad, hogy minden időbe telik

A bizalom kiépítése napi kötelezettség. Ne kövesd el azt a hibát, hogy túl hamar túl sokat vársz. A bizalom kiépítése érdekében először apró lépéseket tegyél, és vállalj kisebb kötelezettségeket. A bizalom növekedésével pedig könnyebben el tudsz majd vállalni és fogadni nagyobbakat is.

  • Szánj időt a döntésekre

Csak olyan kötelezettségeket vállalj, amelyeket szívesen is fogadsz el. Bátran mondj nemet, még akkor is, ha ezzel csalódást is okozol valakinek. Ha valamire igent mondasz, és nem tudod azt végigkövetni, akkor az érintettek nagy része rosszabbul jöhet ki az egészből. A szervezettség elengedhetetlen része a bizalom kiépítésében!

  • 3. Értékeld a kapcsolatokat

A bizalom gyakran következetességből fakad. Hajlamosak vagyunk leginkább azokban az emberekben bízni, akik következetesen mellettünk állnak a jó és rossz időkben egyaránt. A bizalom növelésének egyik hatékony módja, hogy rendszeresen megmutatod valakinek, például, hogy oda vagy érte. Hogy milyen fontos embernek tartod is őt. Fontos, hogy ne csak éreztesd vele, hanem mondd is ki!

  • 4. Mindig azt tedd, amit helyesnek gondolsz

Ha valamit pusztán jóváhagyásként teszel, az azt jelenti, hogy feláldozod a saját értékeid és meggyőződésed. Ez csökkentheti az önmagadba fektetett bizalmat. Ha mindig azt teszed, amit helyesnek tartasz, még akkor is, ha mások ezzel nem értenek egyet, akkor kivívod mások tiszteletét.

  • 5. Ismerd be hibáid

 

Amikor megpróbálod elrejteni hibáidat, az emberek egy része látni fogja rajtad, hogy hűtlen vagy. Azáltal viszont, hogy nyitott vagy, megmutatod a másik oldalad is, segíthet a bizalom kialakításában más emberek iránt. Ez azért van, mert érzékelteted bennük és benned is, hogy mindenki hibázik és senki sem tökéletes. Ha úgy teszel, mintha soha nem követnél el hibákat, megnehezíted mások bizalmát, mert művé válik a viselkedésed.

 

Őszinteség nélkül nem építhető a bizalom

 

 Őszinteség nélkül a legfontosabb, legértékesebb emberi kapcsolatok vesznek a semmibe. A megtévesztéssel, hazugsággal, csalással minden kapcsolat megreked, nem fejlődik, a bizalom sérül, majd teljesen eltörik. És ha egyszer eltörik, olykor szinte lehetetlen restaurálni. Egy őszinteségen alapuló kapcsolatban lehetünk erősek, de időnként nyugodtan kimutathatjuk gyengeségünket, bizonytalanságunkat, tudva, hogy a másiktól feltétlen érzelmi támogatásra számíthatunk. Tiszteletben tartjuk a másik kéréseit, tekintettel vagyunk egymás igényeire, képesek vagyunk megnyílni, legmélyebb vívódásainkat egymással megosztani.

Valóban, spontán, tiszta bizalom alappillére egy kapcsolatnak. Amikor a bizalom hiányzik, vagy eltörik, ott zaklatott napok jönnek, feszült, idegesítő csendek. A kapcsolat teher lesz, hatalmi harc, csatamező, belülről feszítő, kimondatlan szitokszavak, éles felszólító mondatok, számonkérések, folytonos ellenőrzés, leskelődés, aztán ideges sóhaj, vánszorgó órák, és kényszeredett mosoly. Ebben a mérgező folyamatban sem a féltékeny fél, sem a kontrollált fél nem érzi jól magát.

 

A féltékenység csendesen mérgezi a kapcsolatokat

 

Ha egy előző viszonyban eltört a bizalom hűtlenség vagy hazugság miatt, akkor a fel nem dolgozott bizalomvesztést tovább hurcoljuk az új kapcsolat falai közé, és a bizalmatlanság lassan, alattomosan átitatja majd az új szerelmet. Minden féltékeny érzésben továbbá ott van az elhagyástól rettegő gyermeki énünk. Ez a korai anya-gyermek kötődés biztonsága vagy bizonytalansága jelenik meg minden ragaszkodáson alapuló emberi kapcsolatban.

 

 Ha valaki hiányt szenvedett, vég nélkül sírt, örökösen várakoznia kellett a figyelemre, mert nem tapasztalt meg válaszkészséget, az ebből fakadó frusztráció időnként majd megjelenik a párkapcsolatban is.

Egy egészséges, elkötelezett kapcsolatban is előfordul, hogy a féltékenység időnként megpróbál utat törni, de be kell látni, egy biztonságos kötődésen, bizalmon és lelki intimitáson alapuló kapcsolattal szemben esélye sincs, Ha hozzá tartozó vagyok, és ő elegendő nekem, akkor az önbizalmam növelésére nincs szükségem a kapcsolatunk falain kívülről érkező impulzusokra.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.