Hírzóna

Gyászol az ország, elhunyt Szurdi Miklós rendező + videó

Gyászol az ország, elhunyt Szurdi Miklós rendező + videó

2024. február 12., hétfő
Gyászol az ország, elhunyt Szurdi Miklós rendező + videó

Hetvenhárom éves korában elhunyt Szurdi Miklós színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró - tudatta Pásztor László, Erdőkertes polgármestere hétfőn Facebook-oldalán.


 

Szurdi Miklóst hosszú betegség után hétfőn érte a halál - közölte az MTI érdeklődésére az erdőkertesi polgármesteri hivatal.

A művész az utóbbi időszakban az erdőkertesi Faluház és Könyvtár vezetője volt. A polgármester azt írta, hogy Szurdi Miklós szívén viselte Erdőkertes kulturális életét, fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott környezetére.

Szurdi Miklós 1950. október 2-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1970-74 között színészetet, 1972-75 között rendezést tanult. 1975-től a kecskeméti Katona József Színház, 1979-től a szolnoki Szigligeti Színház, 1982-től a budapesti Nemzeti Színház rendezője volt. 1983-tól a Magyar Filmgyártó Vállalatnál dolgozott, 1990-től a veszprémi Petőfi Színházban rendezett is. 2003-2008-ban a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt.

A Vörösmarty Színház hétfői közleményében Szurdi Miklós emlékezetes székesfehérvári rendezései mellett emlékeztetett arra, hogy igazgatósága alatt történt meg a színházépület teljes felújítása, 2005 decemberében ő adta át a teátrum korszerűsített épületét. 

A társulat, a város és a teljes színházi szakma hálás lehet azért, amit szellemileg és művészileg tett a város közösségért és a magyar színjátszásért

 - hangsúlyozták a közleményben.

Szurdi Miklós főbb rendezései között volt Dürrenmatt A fizikusok című darabja, John Kander és Fred Ebb Kabaréja, Harold Pintertől a Hazatérés, Elton John és Tim Rice Aida című musicalje, Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperája, valamint Vadnai László, Békeffi István és Márkus Alfréd Tisztelt ház című zenés vígjátéka.

Filmjei között megtalálható a Hatásvadászok (1982), a Legendárium (1983), az Öld meg a másik kettőt (tévéfilm, 1988), valamint a Família Kft. című éveken át futó televíziós szappanopera.

Szurdi Miklós rendezte a Privát kopó és az Angyalbőrben című tv-sorozatokat is. 2001-ben ismét mozifilmet rendezett, Vademberek címmel. 1983-ban elnyerte a filmszemle díját, 1984-ben a filmkritikusok díját. 2010-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.