Hírzóna

Születésnapját ünnepli Szeged Nobel-díjasa

Születésnapját ünnepli Szeged Nobel-díjasa

Karikó Katalin a tizenharmadik magyar, Szent-Györgyi Albert után a második szegedi kötődésű, és az első magyar női Nobel-díjasunk egyben.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 17., szerda
Születésnapját ünnepli Szeged Nobel-díjasa

A Nobel-díjas, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Széchenyi díjas magyar-amerikai kutatbiológus, Karikó Katalin születésnapját ünnepli.

Karikó Katalin a Nobel-díj átadóján, Stockholmban.

 

Karió Katalin 1955 Szolnokon született, a gyermekkorát Kisújszálláson töltötte, majd Szegedre költözött, ahol biológus szakon tanult a József Attila Tudományegyetemen (SZTE). A doktori képzése alatt a Szegedi Biológiai Központban kutatott, ami posztdoktori ösztöndíjasaként első munkahelye volt. A nyolcvanas évek közepén a jobb lehetőségeket keresve az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol a Temple University Biokémia Tanszékén, Philadelphiában, majd a Wasthingtontól észak-keletre fekvő Bethesda-i kutatóállomáson gyűjtött további kutatói tapasztalatokat. A kilencvenes évektől közel huszonöt évig a University of Pennsylvania különböző részlegeiben oktatóként és kutatóként dolgozott.

Itt határozta el, hogy az mRNS-t alkalmassá teszi terápiás célokra.

1997-től kezdett együttműködni Drew Weissmannal, tudományos felfedezésük 2005-ben mérföldkőnek számított az mRNS kutatásban. Karikó Katalin a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktus professzora. Társalapítója és vezérigazgatója volt az RNARx vállalatnak, amely nukleozid-modifikált mRNS terápiás célú kifejlesztésével foglalkozik. A németországi BioNTech RNA Gyógyszergyár vezető alelnöke. Alapító tagja az International mRNA Health Conference tudományos szervezőbizottságának. Az Academia Europaea tagjává (2020), a Szegedi Tudományegyetem, a Duke University és a Humanitaa University díszdoktorává (2021) választották. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora.

Férje Francia Béla, lánya Francia Zsuzsanna, aki Susan Francia néven amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős. Mindhárman magyar és amerikai állampolgárok.

Karikó Katalin a tizenharmadik magyar, Szent-Györgyi Albert után a második szegedi kötődésű, és az első magyar női Nobel-díjasunk egyben.

 

Fotó: u-szeged.hu

 

Szegeden hatalmas tömeg fogadta a kutatót, aki a díj elnyerése után a Tisza-partra érkezett. Több program is szerepelt a kutatóprofesszor menetrendjében. 13 óra 15 perckor a Szegedi Tudományegyetem Dugonics téri épülete előtt köszöntötték az egyetem, a város és a vármegye képviselői. Ezt követően a Dugonics téri épület dísztermében 14 órakor sajtónyilvános ünnepi ülés kezdődött a világhírű tudós tiszteletére. A Nobel-díjas kutató 17 órakor a JATE Klubban tartott szemináriumot az egyetemi hallgatóknak. A szegedi program zárásaként 19 órakor a JATE Klubtól ünnepi séta indult a Dóm térre, melyre a város lakosságát is várta az egyetem.

Karikó Katalin az újszegedi 17 emeletes toronyház falán, Szent-Györgyi Alberttel közösen egy falfestményt is kapott. Szeged a tisztelete jeléül festette fel a két Nobel-díjasa képmását a város legmagasabb lakóházának a falára. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.