Hírzóna

Novák Katalin: el kell kerülnünk egy harmadik világháborút

Novák Katalin: el kell kerülnünk egy harmadik világháborút

2024. január 18., csütörtök
Novák Katalin: el kell kerülnünk egy harmadik világháborút

Sem Oroszország, sem Ukrajna nélkül nem lehet béketárgyalásokat folytatni az ukrajnai háború lezárásáról - mondta Novák Katalin köztársasági elnök a davosi Világgazdasági Fórumon a CNBC-nek adott interjújában.

Fotó: Novák Katalin Facebook oldala

 

A mi álláspontunk Ukrajnát és Oroszországot illetően ugyanaz, mint a többi 26 EU-tagállamnak. Mi is a kezdetektől fogva elítéljük Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ezt eléggé egyértelművé tettük

- mondta Novák Katalin, hozzátéve, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy támogassa Ukrajnát.

Magyarország földrajzi elhelyezkedését tekintve Ukrajna közvetlen szomszédja. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 150 ezer fős magyar kisebbség él Ukrajna területén. Tehát nem csak közvetetten, de közvetlenül is érint bennünket az ukrajnai háború. Magyar életeket veszítünk el.

A magyar köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy  "Ukrajnát támogatni kell. Ez bizonyos. Ez a személyes véleményem és Magyarország véleménye is. És bízom benne, hogy a következő EU-csúcson megtalálják ennek a módját". 

Szeretném hangsúlyozni, hogy Európa és a NATO-tagállamok nem állnak háborúban. Tehát ha támogatjuk is Ukrajnát, nem szabad katonailag belefolynunk ebbe a háborúba, és el kell kerülnünk a háború eszkalációját. El kell kerülnünk egy harmadik világháborút. 2024-ből nem lehet 1914. 2024-nek a béke évének kell lennie, és nem a háború évének.

 

Fotó: Novák Katalin Facebook oldala

 

Európa egy másik fontos kihívása a népességcsökkenés problémája, mellyel szerinte a kontinens minden országának szembe kell néznie.

Mint mondta, bár a legtöbb fiatal akar családot, sokuknak mégsem lesz, ezért a legfontosabb megérteni az e döntés mögött rejlő okokat. Ilyen oknak nevezte, hogy sokan összeegyeztethetetlennek tartják a karriert és a családi életet. Ezzel kapcsolatban elmondta, fontosnak tartja megmutatni - a többi között mint olyan köztársasági elnök, akinek három gyereke van -, hogy a kettő nem zárja ki egymást.

"Jóléti társadalomban nincs gazdasági indoka a gyerekvállalásnak", s azok, akik így döntenek, sokszor több nehézséggel néznek szembe, mint gyereket nem vállaló társaik.

Ezt a hátrányt akarja Magyarország felszámolni

- magyarázta az államfő, és a magyar kormány családtámogató intézkedései között említette, hogy a négy vagy több gyereket vállaló nőknek nem kell jövedelemadót fizetniük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.