Hírzóna

Ítélet született az ismerőseit álmában megölni próbáló férfi ügyében

Ítélet született az ismerőseit álmában megölni próbáló férfi ügyében

2024. január 23., kedd
Ítélet született az ismerőseit álmában megölni próbáló férfi ügyében

Jogerősen tizenhat év hat hónap fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki álmában próbálta megölni korábbi élettársa rokonait, köztük egy gyereket 2021 elején a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalván.
 

A jelenleg 38 éves tótkomlósi férfit több ember, részben 14. életévét be nem töltött, részben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság.

Az ítélőtábla döntése alapján a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

A korábban többször büntetett, saját bevallása szerint húsz évig aktívan kábítószert fogyasztó férfi több alkalommal bántalmazta, illetve megfenyegette korábbi élettársát, emiatt távoltartást is elrendeltek vele szemben. A vádlottat ebben az ügyben zaklatás és más bűncselekmények miatt jogerősen két és fél év börtönbüntetéssel sújtották.

A nő ezért anyaotthonba költözött, amelyről azonban nem tájékoztatta a vádlottat, ezért a férfi 2021. január 20-án este - miután nyugtatókat és alkoholt fogyasztott - megjelent a nő rokonainak apátfalvi otthonában, és kérte, hogy ott maradhasson éjszakára. Ennek a kérésnek a sértettek nem tettek eleget és a bejárati kaput becsukták, lelakatolták, valamint a kutyát is elengedték.

A vádlott miután többször is hívogatta telefonon korábbi élettársa fivérét, röviddel éjfél előtt visszatért az épülethez, bemászott az udvarra, és bement az házba. Az ingatlanban a nő testvére, annak élettársa és közös gyermekük egy ágyban aludtak. A vádlott hozzájuk lépett, majd azt kiáltotta a sértettek felé, hogy "megölöm a fiadat, meghaltok", majd egy - a házban magához vett - konyhakéssel az alvó gyermek felé szúrt.

A gyermek édesapja a kiabálásra felriadt, és a szúrást sikerült kezével fölfognia, míg a gyermeket édesanyja kirántotta az ágyból. A vádlott ezután többször - a szakértői vélemény szerint legalább ötször megszúrta az édesapát, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A szúrások érték a férfi mellkasát, hasát, végtagjait, megsérült a mája, eltörött egyik bordája, nála légmell alakult ki, életét csak a rokonai nyújtotta elsősegély és az elvégzett műtétek mentették meg. Az egyik szúrás olyan erejű volt, hogy az majdnem leszakította a sértett karját, melyet évekkel a támadás után is csak nehezen tud mozgatni.

Végül az édesanya kiabálására a másik szobában alvó egyik rokon felébredt, akinek - bár a vádlott őt is meg akarta szúrni - sikerült megfékeznie a férfit, aki elmenekült a házból.

A vádlott az utolsó szó jogán is elismerte, hogy megszúrta korábbi élettársa fivérét, azt azonban következetesen tagadta, hogy a gyereket vagy az őt megfékező férfit is meg akarta ölni.

Döntésével a táblabíróság súlyosította az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által a vádlottra kiszabott tizennégy éves büntetést. Nagy Erzsébet tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a büntetési célok csak a középmértéknek megfelelő időtartamú szabadságvesztéssel érhetők el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.