Hírzóna

Az idei évnek a gazdaság újraindításáról kell szólnia

Az idei évnek a gazdaság újraindításáról kell szólnia

Márton Andrea
2024. január 15., hétfő
Az idei évnek a gazdaság újraindításáról kell szólnia

Az idei évnek a gazdaság újraindításáról kell szólnia, a GDP 3,6 százalékos növekedésével Magyarország az európai élmezőnybe kerülhet,  2025-től pedig 4 százalékkal bővülhet a kibocsátás - mondta Szőcs Gábor, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára az ötödik évindító kkv-csúcstalálkozón hétfőn Budapesten.

 

 


 

A magyar gazdaság 2023 harmadik negyedévében túljutott a recesszión, negyedéves viszonylatban 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság, ugyanakkor éves szinten várhatóan 0,4 százalékkal csökken a kibocsátás - fogalmazott.

 

A GDP adatok mellett a kiskereskedelmi adatok is trendfordulót jeleznek.

A 2020 utáni években a koronavírus-világjárvány, az orosz-ukrán háború, a geopolitikai feszültségek és az energiaválság okozott elhúzódó válságot, amelyet a kormány számos intézkedéssel igyekezett mérsékelni

 - hangsúlyozta.

Ezek között említette a kkv-knak az energiaköltség kompenzációjára, illetve az energiahatékonysági rendszerek fejlesztésére nyújtott támogatásokat, valamint a Széchenyi kártya és a Baross Gábor program elemeit. Hozzátette, hogy a kormány kiterjesztette a kamatstopot, illetve önkéntes hitelplafont is vállaltak a bankok.

Szőcs Gábor hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézkedéseknek már érezhető a pozitív hatása, a munkaerőpiac feszített, 4,8 millióhoz közelít a foglalkoztatottak létszáma, alacsony munkanélküliség mellett.

 

A kormány várakozása szerint az éves átlagos infláció 2024-ben 5,2 százalékra csökkenhet.

 

A fogyasztói árindex további mérséklődésével a monetáris politika mozgástere növekedhet, ezzel csökkenhetnek a vállalati hitelkamatok és nőhet a cégek beruházási aktivitása, amely kulcsfontosságú a fenntartható gazdasági növekedéshez - mondta. Tavaly az országba rekordnagyságú, 13 milliárd euró értékű külföldi működőtőke (FDI) áramlott. A szektor számára is fontos, hogy beszállítóként, akár Tier-1, akár Tier-2-es szinten bekapcsolódjanak ezekbe az ellátási láncokba - fogalmazott.

A kkv-szektor gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatban 2022-es adatokat ismertetve elmondta:

A Magyarországon működő cégek 99 százaléka, mintegy 975 ezer vállalkozás mikro, vagy kis- és közepes cég.A mikrocégek a teljes foglalkoztatottság 40,2 százalékát, a kisvállalkozások 16,4 százalékát, a középvállalkozások pedig 10,8 százalékát adták 2022-ben. A szektor hozzájárulása a nemzetgazdasági árbevételhez 35,4 százalék, a hozzáadott értékhez 43,9 százalék volt 2022-ben, amely 19-19 százalékos növekedés az előző évhez képest. A szektor az összes beruházás mintegy harmadát (31,4 százalék) adta és az export hozzájárulás értéke 8021 milliárd forint volt, amely 2021-hez képest 15-15 százalékos növekedés.


    Az idén a Pénzügyminisztérium kapta a KKVHÁZ által alapított KKVBARÁT HIVATAL díjat, amelyet Gondos Judit, a PM közigazgatási államtitkára vett át. Tavaly a Nemzeti Vám-és Adóhivatal részesült az elismerésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.