Hírzóna

A vajdasági magyar kultúra őrzőit díjazták Zentán

A vajdasági magyar kultúra őrzőit díjazták Zentán

2024. január 27., szombat
A vajdasági magyar kultúra őrzőit díjazták Zentán

A Magyar Kultúra Napjának vajdasági központi rendezvényén kiosztották a Magyar Életfa-díjakat, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakettjét és plakettjeit is - közölte a vajdasági Pannon RTV.Fo

Fotó: Pannon RTV

 

Negyven éve tartó munka, negyven könyv, művelődéstörténeti kutatások, egyetemi tanári karrier – így lehetne röviden összefoglalni Németh Ferenc munkásságát. A művelődés- és helytörténészt a vajdasági magyar közösségért tett erőfeszítéseiért Magyar Életfa-díjjal jutalmazták.

Amikor a saját közösségemtől lapok valamit, az nagy dolog. És ebben mindig két dolog van benne. Az egyik a közösségi támogatás, amely nélkül nem tudtam volna ezt a negyven évet ilyen jellegű munkával kitölteni, a másik pedig a családi háttér, amely szintén hozzásegített ahhoz, hogy ezt elérjem

- fogalmazott Németh Ferenc. 

Szintén Magyar Életfa-díjban részesült Farkas Zsuzsa nyelvművelő, Kovács Frigyes színművész, valamint Molcer Mátyás zongoraművész. A VMMSZ Aranyplakettjét posztumusz Pásztor Istvánnak ítélték oda a közösség és nemzetszolgálat jegyében tett munkájáért. Fia, a VMSZ megbízott elnöke, Dr. Pásztor Bálint elmondta, mit tett édesapja a vajdasági intézményekért:

Azoknak az évtizedek óta működő intézményeknek a megőrzése, amelyek nélkül a vajdasági magyarság elképzelhetetlen, és amelyek nélkül a vajdasági magyarság nem tudta volna az elmúlt száz évet átvészelni. Ehhez mindenképpen szükség volt arra, hogy ő a VMSZ elnökeként és a tartományi parlament elnökeként is, hiszen sok tartományi alapítású és társalapítású intézményről is szó van, működni és fejlődni tudtak ez elmúlt évtizedekben.

30 évnyi színpadi, színházi munka van Király Sándor mögött, aki Plakett-díjban részesült. A nagykikindai közösségszervező méltán vált a helyi és regionális színházi élet sarokkövévé – olvasható méltatásában.

„Harcoltunk valamiért, amit szeretünk, amit meg akarunk tartani, a kultúránkért, a sok barátságért és azért a közösségért, ahol tudunk dolgozni. Szerencsénkre van egy Magyar Otthonunk, egy Egységünk, aminek a dolgozója vagyok 13 éve és egy alappillére a nagykikindai magyarságnak. Úgy érzem, hogy ezzel a díjjal beleraktam még egy téglát a pillérbe.”

Plakettben részesült továbbá a Flaman – Hézső citeraduó, Lukács Imre temerini néptáncpedagógus, Tót Kása Piroska, az óbecsei Petőfi Sándor Kultúrkör egyik alapítója.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke: 

Az ötödik kitüntette pedig a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület, amely tavaly ünnepelte fennállásának 75. jubileumát. Amiről ez az egyesület emlékezetes marad, az a tavalyi Gyöngyösbokréta és Durindó, ugyanis nagyon sok évre feladták a leckét a házigazdák a következő házigazdáknak.

A Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Szegedi-Szabó Béla Vili és a kék orrszarvú című kortalan, olvasmányos kalandregénye érdemelte ki. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A rendezvény a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Túl a Tiszán Innen Ensemble együttes közös alkalmi műsorával zárult.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.