Hírzóna

Hagyományos újévi fogások

Hagyományos újévi fogások

Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé.

Márton Andrea
2023. december 30., szombat
Hagyományos újévi fogások

A régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt tulajdonságokkal bírnak.

Úgy tartják, hogy szilveszter estéjén még nem szabad malacot enni, inkább halat, nyulat, őzet, szárnyast – ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. 

Az újév első napján viszont főétel a malac, mivel az orrával kitúrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyaszt belőle.

1. Lencse

öl - 1

 

Nincsen újév lencse nélkül. Az apró, szemes zöldségről úgy tartja a néphiedelem, hogy gazdagságot hoz az új évben. Ezért január 1-jén minden háztartásban ott a helye a lencséből készült ételnek, legyen az főzelék vagy akár saláta.

A lecsen sokféleképpen elkészíthető. Főleg leves és főzelék formában ismert, de érdemes kipróbálni a lencsefőzeléket is, amelyet akár az ünnepi asztalra is tálalhatunk vendégeinknek. A lencsesaláta főleg azoknak ajánlott, akik nem szeretik túlzottan a lencsét, hiszen a saláta igen változatos ízeket vonultat fel, s nem mellesleg a szemet is gyönyörködteti.

 

2. Malacsült

 

 

Azt tartják, hogy a malac kitúrja a szerencsét, de ennek kapcsán nehogy a rántott húsra gondoljunk! Szerencsét csak a köröm és a csülök, a fül és farok hozhat! A régi magyar hagyományok szerint a malac az orrával előre túrja a szerencsét, ezért aki újév napján malacot fogyaszt, nagy eséllyel néz szerencsés év elé. Ha azonban szilveszter napján fogyasztunk malacot, akkor nem a szerencsét, hanem az óév minden gondját és baját túrja előre, amely végigkíséri az új esztendőnket!



3. Virsli

 

 

A szilveszteri menü egyik kötelező elemének számít a virsli, amit sokféleképp kínálhatunk vendégeinknek: főzve, sütve vagy akár salátának elkészítve.Például egy „csehes” módi alapján savanyított, hagymával eltett virsli kis frissen sült pereccel vagy kenyérrel igazán izgalmas lehet. Szintén remek megoldásnak számít a tejfölös-majonézes vagy épp ecetes alapon nyugvó virslisaláta is.

 

4. Hurka

 

 

Vidéken szokás hurkát és kolbászt fogyasztani szilveszter éjjel, ugyanis a néphagyomány szerint a disznótoros ezáltal gondoskodik arról, hogy a ház lakói a következő évben ne szenvedjenek hiányt semmiben.


5. Pogácsa

 

 

A pogácsa a legkedveltebb vendégváró finomság. Nagyon gyorsan és számtalan módon elkészíthető, ráadásul felszívja az elfogyasztott alkoholmennyiséget is. A babona úgy tartja, hogy még az óévben el kell fogyasztani a szilveszterre sütött pogácsát, ugyanis csak ebben az esetben hoz szerencsét az új esztendőben. 

 

Érdekesség:
A különböző ünnepeknek az erdélyi falvakban hagyományos étrendje volt, amit helyenként ma is őriznek. Ezek az ételek nagyrészt az évszaknak megfelelő táplálékokból tevődtek össze. Az erdélyi családok asztalán mindig hagyományos receptek alapján készült, friss és helyi alapanyagokból összeállított ételek kapnak helyet, ez újévkor még hangsúlyosabban így van. Szilveszter estéjén kolbász sül vagy töltött káposztát fogyasztanak, vigyázva, hogy újév napján disznóhús legyen (mert a disznó előre túr), vagy halat sütnek (előre úszik) és friss fánkot, mákos-diós kalácsot fogyasztanak, hogy az év gazdag legyen, a család előrehaladjon, ne maradjon le – ezért tilos csirkét, tyúkot sütni-főzni, mert az hátrakapar, s a babona szerint lemaradást okoz. Az apró magvak (dió, mák) bőséget hoznak, a hal pikkelyei meg sok pénzt a házhoz. A cikkekre vágott alma ebéd után a családot összetartja. Ma már divatos újévi tortát sütni, amit a család és a rokonság együtt fogyaszt el. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.