Egyetem

Új oktatási központot avattak az északi klinikaparkban

Új oktatási központot avattak az északi klinikaparkban

A legmodernebb környezetben ismerkedhetnek az egészségügyi alap- és szakképzések során alkalmazott csúcstechnológiákkal

2023. november 21., kedd
Új oktatási központot avattak az északi klinikaparkban

A vásárhelyi biokémikus, Banga Ilona nevét viseli a Szegedi Tudományegyetem új oktatási központja, amelyet kedden avattak fel. A 8,4 milliárdból megújított tömbben világszintű képzés zajlik ősz óta, speciális részeket is kialakítottak benne. A keddi eseményen jelen volt a tudós, Banga Ilona fia is - írja a Délmagyar

 

Fotó: Gémes Sándor

 

Mintegy 8,4 milliárd Ft-ból megvalósult beruházás eredményeként 2023. szeptemberétől elkezdődött a rendszeres, tanrendi oktatás az egykori Sebészeti Klinika közel 10 ezer négyzetméteres, megújult tömbjében. A Szegedi Tudományegyetem új oktatási és kutatási központjának épületében az SZTE hallgatói, oktatói, rezidens orvosai és szakorvosai, egészségügyi szakdolgozói a legmodernebb környezetben ismerkedhetnek meg az egészségügyi alap- és szakképzések során alkalmazott csúcstechnológiákkal. 

A fejlesztés kapcsán Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja kedden arról beszélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem hazánkban az egyetlen olyan egészségügyi oktatást folytató egyetem, amelynek nem volt képzési tömbje, ennek ellenére a legjobb képzést nyújtották Szegeden a hallgatóknak. 

Fotó: Gémes Sándor

 

A multifunkcionális oktatási infrastruktúra a „SKILL” képzést, azaz a gyakorlati készségfejlesztés céljait szolgálja, ahol szimulációs, biztonságos körülmények között lehet megteremteni az elméleti és gyakorlati oktatás egységét, a legfontosabb egészségügyi beavatkozások részletei megismerhetők és a szükséges kompetenciák megszerezhetők. 

A további, speciális igényeknek megfelelően kialakított egységek – többek között a szimulációs hallgatói-műtéttani részek, a cadaver műtő és a Mikrosebészeti Oktató Centrum – új, nemzetközi szintű képzési programok feltételeit is biztosítani fogják a Szegedi Tudományegyetemen.  

A készségfejlesztési lehetőségek mellett jelentős teret kapott maga az elméleti oktatás is, az előadó és szemináriumi termek, az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik a távoktatást, az e-learning kiterjesztését, valamint az előadások és gyakorlatok rögzítését, kiértékelését is.

Kedden a hivatalos épületátadón Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora elmondta, az épületet a hódmezővásárhelyi születésű Banga Ilonáról nevezték el, aki ikonikus személy, mert az ő élete megmutatta, hogy ha valaki következetesen törekszik arra, hogy eredményeket érjen el, akkor világraszóló eredmények lesznek azok, még ha nem is kap elismerést értük.

A névadó ünnepségen jelen volt Baló-Banga József Mátyás, Banga Ilona fia is. 

Borítókép: Gémes Sándor

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.