Hírzóna

Kamatstop marad, EU-s költségvetés módosítása nem

Kamatstop marad, EU-s költségvetés módosítása nem

2023. november 30., csütörtök
Fotó: Hegedüs Róbert
Kamatstop marad, EU-s költségvetés módosítása nem

Magyarország nem támogatja az Európai Unió (EU) költségvetésének módosítását, illetve azt sem, hogy kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. Bejelentette: meghosszabbítják a kamatstopokat.

GULYÁS Gergely
Fotó: Hegedüs Róbert. Kormányinfó

A tárcavezető azt mondta: a magyar kormány véleménye szerint az EU úgy akarja módosítani a költségvetést, hogy még a hatályos büdzsét sem hajtotta végre. Hozzátette, semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy milyen hatással lenne Ukrajna csatlakozása az Európai Unió egészére.

Beszámolt arról, szerdán tizenkét órás ülést tartott a kormány, ahol elsősorban – a közelgő újabb uniós csúcs apropóján – a Brüsszelben kialakult helyzetről tárgyaltak. Az ülés egyik témája az uniós költségvetés tervezett módosítása volt, amit annál inkább nem tud támogatni a magyar kormány, mert a jelenlegi büdzsé végrehajtása is késik – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter problémaként említette a Magyarországnak és Lengyelországnak jogosan járó források elmaradását, a helyreállítási alap forrásainak késedelmes kifizetését és az általánosan alacsony kifizetések szintjét.

Kijelentette, az Európai Bizottság jogellenesen tagadja meg a pénz kifizetését Magyarországtól és Lengyelországtól.

Az ukrán uniós csatlakozásról a tárcavezető hangsúlyozta, ezt ellenzi a magyar kormány, mert egyetlen olyan elkészítő anyag sem készült, amiben az szerepel, hogy Ukrajna megfelel a csatlakozási követelményeknek. Továbbá az sem látható – folytatta -, hogy az ukrán csatlakozás milyen hatással lenne a többi között a kohéziós alapokra, a közös agrárpolitikára, illetve miként módosulnának a tagállami befizetések – jegyezte meg.

Kiemelte, a magyar kabinet emellett sérelmesnek tartja azt is, hogy késik az uniós tagságra sokkal inkább felkészült nyugat-balkáni államok csatlakozása.

A vétóval kapcsolatban emlékeztetett arra, az uniós döntések konszenzust igényelnek, ha pedig egy tagállam nem támogat egy javaslatot, akkor nincs közös döntés.

Az uniós tagállamoknak élniük kellene a lakosság megkérdezésének demokratikus eszközével, a magyar kormány ezt teszi a nemzeti konzultáció keretében 

– vélekedett Gulyás Gergely.

A tárcavezető bejelentette, hogy a kormány meghosszabbítja a kamatstopot a kis- és középvállalkozások (kkv) és a családok számára, valamint a diákhitel esetében.

Szavai szerint a kamatstop mintegy 30 ezer vállalkozást és 300 ezer családot érint; a kkv-k számára április elsejéig tolják ki a kamatstopot, a családok és a diákhitel esetében pedig 2024. július 1-jéig hatályos az intézkedés.

A vállalkozásokat és a családokat meg kell védeni az elhibázott brüsszeli szankciók és a háború következtében megugrott kamatoktól

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Emlékeztetett, a kis- és középvállalkozásokat eddig már 80-85 milliárd forinttal segítette a költségvetés a kamatstoppal, ami egy vállalkozásra vetítve mintegy 2,5 millió forintot jelent. A lakossági kamatstoppal pedig mintegy 160 milliárd forinttal segítették a családokat, az intézkedés átlagosan 420 ezer forint megtakarítását jelentett családonként – ismertette Gulyás Gergely.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kamatstop intézménye is támadás alatt áll, hiszen Brüsszel a Magyarország számára megfogalmazott ajánlásokban a kamatstop megszüntetését javasolja.

A kormány szerint a választópolgároknak az az érdeke, hogy a magas kamatszint mellett ezek az intézkedések fennmaradjanak, függetlenül attól, hogy külföldről milyen javaslatok érkeznek – mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető közölte, pályázati támogatást nyújt a kormány a zöldenergia tárolására a vállalkozások számára.

Mint elmondta, a kabinet korábban mintegy 70 milliárd forint értékben írt ki pályázatokat lakossági napelemes rendszerek telepítésére és energiatárolási kapacitás létrehozására, ezzel a lehetőséggel pedig több tízezer család élhet.

Ezt a programot a vállalkozásokra is kiterjesztik, amelyek a tárolókapacitás kialakítására költségvetési, később pedig a helyreállítási alapból (RRF) előfinanszírozott támogatást kaphatnak – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, a programhoz rendszerhasználatidíj-kedvezmény is társul.

A pályázatra 2024. február 5-ig jelentkezhetnek a vállalkozások, a beruházásokat 2026. április 30-ig kell befejezni – fűzte hozzá a miniszter.

Azt mondta, az új szabályozásban a tárolók 2026-ig mentesülnek – a fogyasztás és a visszatáplálás tekintetében is – a rendszerhasználati díj átvételi díjtételének megfizetése alól.

Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a zöldenergiát termelni és tárolni egyaránt lehessen, ami azt fogja jelenteni, hogy a magyar energiamixben a zöld- és a megújuló energia aránya nőni fog

– fogalmazott Gulyás Gergely.

Megjegyezte, ez az intézkedés csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, előnyös a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, valamint Magyarország az ezzel megőrzött szén-dioxid-kvótáját értékesítheti, ebből pedig komoly költségvetési bevételt realizálhat.

Gulyás Gergely a Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, a minimálbér és garantált bérminimum december 1-jével növekszik, az ezekhez kötött juttatások között van, amit januártól, másokat februártól folyósítanak emelt összegben.

A Fővárosi Közgyűlés választásával kapcsolatos jogszabály-módosítás tervezetével kapcsolatban kifejtette, az egyéni választókerületi modell és a listás választás egyaránt demokratikus. A javaslat egyébként nem zárja ki a kerületi polgármestereket a közgyűlésből - jegyezte meg, emlékeztetve arra, 2010-ig listás választás volt a fővárosban.

További kérdésre válaszolva kijelentette, a kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását. Sok olyan ok van, amiért joggal merültek fel aggályok a Fidesz-frakcióban, az Országgyűlésnek akkor kell szavaznia, amikor a szükséges szavazatszám megvan - hangoztatta.

Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatáról, miszerint a 14 évnél fiatalabbaknak országosan ingyenesen biztosítanák a közösségi közlekedést, azt mondta, a kormány minden családbarát javaslatot örömmel fogad, de ez a javaslat nem szerepel a napirendjén.

Újabb kérdésre reagálva közölte: a kabinet szerint fel kell tárni, miért nőtt a korábbi éveknél nagyobb mértékben a kórházak adósságállománya, miközben az egészségügy finanszírozása nagyvonalúbb lett, illetve az adósság kifizetéséről is döntöttek.

A tankerületek adósságának okait firtató kérdésre válaszolva azt mondta, ezt szintén fel kell tárni, a feladat a Belügyminisztériumé lesz, a döntést pedig a kormány hozza meg.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Tordai Csaba ügyvéd - a vele szemben felmerült gyanú ellenére - még mindig foglalkozhat a főváros jogi ügyeivel, Gulyás Gergely úgy felelt: kiváló ügyvédnek tartja Tordai Csabát, ezért meglepte, hogy ilyen gyanú felmerült vele szemben.

A miniszter hozzátette: tisztázni kell, mi történt a baloldalon Karácsony Gergely kampánya körül, és elsősorban a főpolgármesternek kell erre megadnia a választ. Megjegyezte, ha a jobboldalon hasonló botrány lett volna, akkor sokkal nagyobb lenne az érdeklődés az ügy iránt.

Alapvető kérdésekre kell válaszolni a "pénzgyűjtéssel" összefüggésben, mert - mondta - Karácsony Gergely 

eddig hazudott ezzel kapcsolatban, és a magyar közéletnek is az érdeke, hogy kiderüljön, ki kitől és mennyi pénzt fogadott el.

Arra a felvetésre, hogy a magyar baloldal a szuverenitásvédelmi törvényt támadja, a miniszter úgy fogalmazott, ha valaki külföldi érdekeket szolgál ki, külföldi érdekektől hagyja magát befolyásolni, akkor nem fog támogatni olyan hivatalt, amely a magyar közélet tisztaságát, befolyásmentességét segíti elő.

Úgy vélekedett, hogy téves gondolkodásra utal kötelezettszegési eljárásról beszélni addig, amíg a jogszabály nincs elfogadva.

Ez jól jellemzi, hogy a baloldal mögött nem választópolgárok, hanem nemzetközi erők állnak - hangoztatta, majd megjegyezte, ha a törvény elfogadása után is fennállnak a kritikák, akkor Alkotmánybírósághoz lehet fordulni, ha ez nem sikerült, akkor lehet nemzetközi fórumok elé járulni.

Gulyás Gergely a nemzeti konzultáció kapcsán azt mondta, ha a baloldali választópolgárok kitöltik a kérdőívet, akkor az ő véleményükről is értesülhet a kormány.

Az illegális bevándorlással összefüggésben kiemelte: 

A véleménykülönbség továbbra is fennáll Brüsszel és Budapest között. A magyar kormány álláspontja változatlanul az, hogy a migrációt általában nem menedzselni és legalizálni kell, hanem megtiltani, és a külső határok védelmével a nyitva lévő folyosókat bezárni.

A miniszter beszélt arról, hogy az unió országspecifikus jelentésében az szerepel: Magyarországnak a rezsicsökkentés érdekében hozott intézkedéseket meg kell szüntetnie. Ennek a követelésnek nem fog eleget tenni a kormány - szögezte le.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt rá, hogy Brüsszelben a migrációs paktumot figyelmen kívül hagyják, Gulyás Gergely azt válaszolta: 

Brüsszelben akkor történhet alapvető fordulat, ha a jövő évi európai parlamenti választások eredménye fordulatot hoz.

Ezért biztatnak mindenkit arra, hogy vegyen részt a szavazáson, és olyan erőket támogasson, amelyek hisznek az európai szuverenitásban - fűzte hozzá.

Gulyás Gergely az ellenzék listaállításával kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta, a 

baloldalon továbbra is Gyurcsány Ferenc a főnök, tehát úgy lesz, ahogy Gyurcsány Ferenc akarja.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt rá, hogy az ellenzék egységesen indul a jövő évi európai parlamenti választáson, valamint arra a megjegyzésre, hogy Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője többször támadta a DK-t, de most beállt a DK által is támogatott Karácsony Gergely mögé, Gulyás Gergely azt válaszolta: aki meghallgatta Donáth Anna korábbi nyilatkozatát, ma jót nevethet azon, hogy annak semmi súlya és értelme nincs, hiszen a Momentum EP-képviselője korábban azt mondta, sem ő, sem a Momentum nem fog közös listán szerepelni a DK-val.

Ehhez képest a Momentum képviselői és polgármesterei sorra jelentkeznek át a DK-listára

- fogalmazott a miniszter. Egy vagy két főnöke van a baloldalnak: Gyurcsány Ferenc vagy a Gyurcsány-házaspár, és amit mondanak, az érvényesül. Ez igaz a közös listára is - jelentette ki Gulyás Gergely.

Beszámolt arról, a kormány tárgyalt a rezsivédelmi alap forrásairól, azt vizsgálták, hogy az alap forrásai elegendőek-e, ehhez a jövedéki adót is felhasználhatják.

Idén mintegy 1000 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés a rezsivédelem fenntartására 

- tette hozzá a miniszter.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.