Hírzóna

Megháromszorozódott a Romániából illegálisan távozni próbáló határsértők száma

Megháromszorozódott a Romániából illegálisan távozni próbáló határsértők száma

2023. július 27., csütörtök
Megháromszorozódott a Romániából illegálisan távozni próbáló határsértők száma

Megháromszorozódott a Romániából illegálisan távozni próbáló határsértők száma az idei első fél évben a tavalyi első hat hónaphoz képest, túlnyomó többségük Magyarország felé próbált átszökni a határon

- közölte csütörtökön a román határrendészet.

Az első fél évben 6950 olyan külföldi állampolgárt fogtak el a román határokon, aki kifele próbált törvénytelenül átszökni a határon, közülük 6754-et a magyar határszakaszon állítottak meg. A legtöbben törvényesen, munkavállalói vagy tanulmányi vízummal érkeztek Romániába és csoportosan, embercsempészek segítségével, illegálisan próbáltak távozni. A román határrendészet tájékoztatása szerint ez háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában a határon elfogott külföldieknek, de pontos számot most nem közöltek 2022 első hat hónapjáról.

Tavaly egész évben 6357 Romániából törvénytelenül távozni próbáló határsértőt fogtak el a román hatóságok.

A Romániába illegálisan bejutott határsértők száma idén 1296-ra csökkent a tavalyi első félévben regisztrált 2134-ről. A román határokon elfogott határsértők az esetek többségében (53,8 százalékában) járművekben elbújva próbálják kijátszani a határellenőrzést.

Az első félévben 388 embercsempészt azonosítottak a román határrendészek.

A határsértők közül a legtöbben - mindkét irányt figyelembe véve - bangladesi, szíriai, pakisztáni, nepáli, Srí Lanka-i, indiai, egyiptomi és afganisztáni állampolgárok voltak.

A határsértők közül 5902 külföldi menedéket kért Romániától, amikor a határok tiltott határátlépésen érték

- közölte a román határrendészet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.