Hírzóna

Gulyás Gergely: a keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa

Gulyás Gergely: a keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa

2023. január 28., szombat
Gulyás Gergely: a keresztyén hit mélysége a megmaradás kulcsa

A Kárpátaljai Református Egyház egyházkerületi ünnepi közgyűlésén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy "hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa".

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) egyházkerületi ünnepi közgyűlésén letette az esküt Zán Fábián Sándor újraválasztott püspök, valamint az egyházi tisztségekre a 2022 decemberében megválasztott tisztségviselők.

A beregszászi református templomban megtartott közgyűlés résztvevőit köszöntő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy az Országgyűlés épülete előtt 1956-ban leadott sortűz áldozataira emlékező bibliai felirat - "Üldöztetünk, de el nem hagyatunk; tiportatunk, de el nem veszünk" - a szovjet csapatok kivonulásával és a kommunizmus bukásával nyerte el értelmét.

A magyar sors több mint egy évszázada nem azonos Magyarország sorsával. A 2011-ben elfogadott alaptörvény világossá tette, hogy minden magyar felelős minden magyarért, ezért a mindenkori magyar államnak "az egységes magyar nemzet elvét szem előtt tartva kell cselekednie" - húzta alá a miniszter.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy már Zán Fábián Sándor 2015-ös püspöki eskütételén is kiemelte, hogy Magyarország felelősséget visel a határainkon kívül élő magyar közösségekért. Napjainkban a baj még nagyobb, a helyzet súlyosabb, "a püspöki szolgálat még nehezebb keresztet jelent".

A kárpátaljai magyarság van a legnehezebb helyzetben a világmagyarságot alkotó közösségek közül.

"Segítjük a kárpátaljai magyarságot és Kárpátalját, mindeközben támogatjuk Ukrajnát is"

- jelentette ki Gulyás Gergely. Kifejtette: Oroszország a nemzetközi jog szabályait semmibe véve támadta meg hősiesen védekező szomszédját. Magyarország elítéli az agressziót, "fejet hajtunk minden hazáért és szabadságért harcoló katona előtt", együtt érzünk a szeretteiket gyászoló családtagokkal.

Ukrajna szenvedésében minden ott élő nemzeti közösség osztozik, Magyarország pedig fogadja a menekülők százezreit. "Büszkék vagyunk a kárpátaljai magyar intézményekre, amelyek a háború kezdete óta hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a háborús térségből menekülőkről gondoskodjanak" - mondta Gulyás Gergely.

Rámutatott: a magyar humanitárius segítségnyújtás értéke a háború kezdete óta meghaladta a 31 milliárd forintot, a karitatív szervezetek pedig eddig 3500 tonna adományt juttattak el Ukrajnába több mint nyolcmilliárd forint értékben.

Gulyás Gergely megköszönte a KRE közreműködését a segélyek célba juttatásában, valamint kiemelte a kiváló munkakapcsolatot a kárpátaljai megyei vezetéssel, ami - szavai szerint - a kivételek közé tartozik. Magyarország Ukrajna barátja szeretne lenni, "de ma ezt szándékos félreértések, és a magyar közösség jogait sértő lépések nehezítik"- mutatott rá.

Miközben a szuverenitásának megsértését a nemzetközi jogra hivatkozva sérelmezi Ukrajna, nem helyes "figyelmen kívül hagyni a területén élő nemzeti kisebbségeket illető alapvető jogokat és nemzetközi normákat" - mutatott rá a miniszter. Azok a magyar férfiak, akik ukrán zászló alatt harcolnak "kiérdemelték, hogy ez az ország sajátjaként tekintsen rájuk, a magyar közösség tagjaira".

Hosszú történelmünk megmutatta, hogy a keresztyén hit mélysége ezekben az időkben a megmaradás kulcsa" - fogalmazott. Hinnünk kell abban, hogy Kárpátalján is meg tudjuk menteni, vagy helyre tudjuk állítani a magyar életnek keretet adó közösségeket, a családokat, "a templomot és az iskolát".

Isten óvja Kárpátalját és a kárpátaljai magyarságot! - zárta szavait Gulyás Gergely.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.