Hírzóna

Pettyes szarvasbébik születtek a Szegedi Vadasparkban

Pettyes szarvasbébik születtek a Szegedi Vadasparkban

2022. február 18., péntek
Pettyes szarvasbébik születtek a Szegedi Vadasparkban

Már megszokhattuk, hogy a szegedi állatkertben rendre születnek a ritkább és kevésbé ritka egyedekből is utódok: most például csitál szarvasborjak születtek, amelyeknek különlegessége, hogy felnőtt korukra sem tűnnek el róluk a pettyek.

„Nem is szarvasok, hanem őzek!"

Sokan mondják ezt a pettyes vagy más néven csitál szarvasok láttán, főleg abban az időszakban, mikor a bikák nem viselik éppen testméretükhöz képest tekintélyes nagyságú agancsukat. A pettyezettség valóban megtévesztő lehet, bár sokkal kifejezettebb az őzeknél és dámoknál is ennél az ázsiai szarvasfajnál, innen is kapták magyar nevüket.

Ahogy semmi sem öncélú a természet világában, ez a mintázat sem esztétikai célokat szolgál, hanem segíti a rejtőzést, hiszen az erdők talajszintjére szórt napsugarakban érkezik a fény, így ez a foltosság jól jön. Főleg a fiatal borjak számára, amelyek kevésbé erősek és gyorsak, így kiemelt célpontjai a ragadozóknak.

A Vadasparkban idén született 3 pettyes szarvasborjúnak természetesen nincs ilyen félnivalója az erdei kifutóban. Ennek ellenére félénk állatok, így megriadva egyből összeverődnek a lehető legtávolabb a vélt vagy valós veszélyforrástól. Akik viszont nyugodtan, kevés zajt csapva szemlélődnek, egész közelről is megfigyelhetik a szarvascsaládot.

Fotó: zooszeged.hu

A Szegedi Vadasparkba 2018-ban érkeztek az első pettyes szarvasok Csehországból, és már első évben szaporodtak – majd a rá következő években is. A szaporulatot utóbb más állatkertekbe helyezzük át, de természetesen a téli szülötteket meg lehet tekinteni tavasszal és nyáron.

A pettyes szarvas eredetileg az indiai szubkontinensen él, beleértve a Himalája déli lejtőit és Srí Lankát is. A szépsége miatt világszerte számos helyre telepítették, Ausztráliától Európáig. Trópusi, szubtrópusi eredetüket mutatja, hogy nincs náluk meghatározott párzási időszak, így akár tél közepén is születhetnek borjaik, ahogy ezt történt most Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.