Hírzóna

Elítélték egy szegedi önkormányzati cég korábbi vezetőit

Elítélték egy szegedi önkormányzati cég korábbi vezetőit

2018. október 31., szerda
Elítélték egy szegedi önkormányzati cég korábbi vezetőit

Nem jogerősen hat hónap - egy évre felfüggesztett - börtönnel és egymillió forint pénzbüntetéssel sújtotta hűtlen kezelés bűntette miatt egy épülettakarítással foglalkozó szegedi önkormányzati cég két korábbi vezetőjét a Szegedi Járásbíróság.

Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-vel közölte: az elsőrendű vádlott az önkormányzati cég ügyvezetője, a másodrendű vádlott pedig a gazdasági vezetője volt. Az ügyvezető 2014. október 15-én közös megegyezéssel megszüntette a gazdasági vezető határozatlan idejű munkaviszonyát, végkielégítést és távolléti díjat is fizetve neki. Másnap azonban újabb, de már határozott idejű munkaszerződést kötött vele. A bíróság megállapította, hogy a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén nem járt volna sem végkielégítés, sem távolléti díj. Az ügyvezető pedig annak ellenére sem gondoskodott a jogosulatlanul kifizetett összegek visszafizettetéséről, hogy a gazdasági vezető munkaviszonya ténylegesen nem szűnt meg.

Az ügyvezető még két dolgozó munkaviszonyát szüntette meg közös megegyezéssel, majd végkielégítést és távolléti díjat fizetett nekik, bár erre a jogszabályok nem adtak lehetőséget. Az egyik dolgozóval versenytilalmi megállapodást is kötött, a felügyelőbizottság és a közgyűlés előzetes jóváhagyása nélkül.

A bíróság kimondta, hogy az ügyvezető vagyonkezelői kötelezettségét megszegve több mint hatmillió forint vagyoni hátrányt okozott a cégnek. A másodrendű vádlott a munkaviszony megszüntetéséhez szükséges okirat aláírásával, és azzal, hogy a megkapott összeget nem térítette meg - noha gazdasági vezetőként nyilvánvalóan tudott arról, hogy jogosulatlanul fizették ki számára - az elsőrendű vádlott cselekményéhez szándékosan segítséget nyújtott. Az ítélet ellen az ügyész az elsőrendű vádlott esetében súlyosításért, a védők felmentésért fellebbeztek.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.