Gazdaság

Lelassult a drágulás az ingatlanpiacon

Lelassult a drágulás az ingatlanpiacon

2023. január 22., vasárnap
Lelassult a drágulás az ingatlanpiacon

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője egy interjúbanelmondta, forgalomcsökkenés és a drágulás lassulása is beállt az ingatlanpiacon.

Kifejtette, 2015-höz képest 256 százalékra nőtt a lakásárindex 2022 harmadik negyedévére. Az új lakásokért ennél is többet kellett fizetni. Az előző negyedévhez mért növekedés azonban már csak 1 százalék.

Arról is beszélt az InfoRádiónak, hogy már az előző év harmadik negyedévében megmutatkoztak a lassulás jelei, az áremelkedés azonban továbbra is rekordokat dönt. Ezt azzal magyarázta, hogy 2021 egy „száguldó év” volt a lakáspiacon, és 2022 is így kezdődött, majd kedvezőtlen hatások érvényesültek, hiszen Ukrajnában kitört a háború, eszkalálódott az inflációs helyzet. A kamatok és a lakásárak is egyre magasabbak lettek emiatt.

A nagy féket azonban a rezsiárak emelkedése állította be - tette hozzá.

Az előző esztendő harmadik negyedévében a korábbi három hónaphoz képest mintegy 20 százalékkal csökkent a forgalom. Korábban ugyanez az arány 4 százalék volt.

Valkó elmondta, ciklusfordulóhoz érkezett a lakáspiac, ami nem egy váratlan fordulat: a fővárosi kerületekben decemberhez képest mostanra0,9 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken1,9 százalékkal csökkentekaz átlagos négyzetméterárak.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.