Gazdaság

Aláírták az idei költségvetést

Aláírták az idei költségvetést

2023. január 12., csütörtök
Aláírták az idei költségvetést

Aláírta a 2023. évi költségvetést Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a Költségvetési Tanács (KT) tagjaival együtt.

A háromfős testület első verzióját korábban Matolcsy nem írta alá, a mostani módosított változat ugyanakkor már igen - legalábbis ez derül ki a KT állásfoglalásából.

A dokumentum szerint a Tanács tudomásul veszi, hogy a kormányzati szektor eredményszemléletű (ESA) hiánya 3,9 százalékra nő 3,5 százalékról, az államháztartás pénzforgalmi hiánya pedig 3,3 százalékról 4,5 százalékra nő. A 3 százalékos hiány elérését ugyanakkor továbbra is szorgalmazzák.

A testület azt is megállapította, hogy a tervezett 4,1 százalékkal szemben másfél százalékos gazdasági növekedéssel számol idén a kormány. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez nagy mértékben függ a külgazdasági folyamatoktól.

Arra is kitértek, hogy a belső kereslet lassul, mivel a reáljövedelmek mérséklődése visszafogja a lakossági fogyasztást, a bizonytalan gazdasági kilátások pedig csökkentik a vállalati beruházásokat, miközben az állami szektor is átütemezi a beruházásait. Ezzel együtt pedig leszögezték: a tervezett növekedés akkor valósulhat meg, ha a háború okozta gazdasági nehézségek nem súlyosbodnak tovább.

Üdvözölték ugyanakkor a döntést, miszerint ha a GDP reálértéke 1,5 százalék felettire nő, akkor azt a hiány csökkentésére fordítják majd - a nyugdíjprémiumon felül.

A KT megállapította, hogy a tervezet továbbra is biztosítja az eredeti költségvetésben megfogalmazott főbb társadalompolitikai célok – így a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő megőrzése, a családok támogatása, az idős emberek védelme, továbbá a honvédelmi képesség erősítése – megvalósítását. Hozzátetté kazt is, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy a nyugdíjak inflációkövetők maradjanak, továbbá, hogy a közfeladatot ellátó intézmények megugró rezsiköltségeit részlegesen kompenzálják.

Ugyanakkor hozzátették, a költségvetés nem biztosít többlettámogatást az infláció okozta többletkiadásokra. Emellett megerősítették, hogy az államadósság 2023 végére 69,7 százalékra mérséklődik a tavalyi év végére várt 73,5 százalékról a tervezet szerint.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.