Gazdaság

Soha ilyen kevés szegény még nem volt Magyarországon az EU statisztikája szerint

Soha ilyen kevés szegény még nem volt Magyarországon az EU statisztikája szerint

2021. november 8., hétfő
Soha ilyen kevés szegény még nem volt Magyarországon az EU statisztikája szerint

"MAGYARORSZÁGON VAN AZ EGÉSZ EURÓPAI UNIÓBAN A LEGALACSONYABB, KILENC SZÁZALÉKOS TÁRSASÁGI ADÓKULCS, ÉS EZ A SZABADPIACI REFORMPOLITIKA ÓRIÁSI NÖVEKEDÉSI DINAMIKÁT SZABADÍTOTT FEL"

- mondta egy konferencián dr. Gerhard Papke, német liberális politikus, aki hozzátette: "a németországi tudósítások ezt viszont teljesen figyelmen kívül hagyják. Konkrétan kifejezve:

2010-ben Magyarországon 1,8 millió adófizető volt a mintegy 10 milliós lakosságból. Tíz évvel később, 2020-ban ez a szám 4,5 millióra emelkedett. A jövedelemadó drasztikusan csökkent ezalatt a tíz év alatt, a munkavállalók száma 1,8-4,5 millióra emelkedett, a munkanélküliség Magyarországon 12,5 százalékról 3,3 százalékra csökkent.

Az Eurostat adatai szerint ráadásul ebben az időszakban a relatív szegénységben élők aránya szintén csökkent, 27 százalékról 8,7 százalékra.

(Megjegyzés! Mi ezt az adatot egyelőre nem tudtuk megtalálni az Eurostat oldalain. Amit eddig találtunk, az ugyan valóban kedvező mutató, és tényleg az EU átlagnál jóval alacsonyabb adat; vagyis Magyarországon tényleg drasztikusan csökkent a szegénység, de a szám nem 8,7%, hanem 12,8% a 2020-as mérés szerint. 2021-es összegzést egyelőre nem találtunk az EU statisztikái között - de lehet, hogy csak mi nem voltunk elég ügyesek - a szerk.)

A KSH friss adatai is azt mutatják, hogy "a társadalmi kirekesztődés kockázatával érintettek aránya most 1 millió 752 ezer fő, több mint 1,6 millió fővel kevesebb, mint 2012-ben. Lakosságarányosan ez a szám szignifikánsan kedvezőbb, mint az EU27 járvány előtti átlaga. Ezen belül a relatív jövedelmi szegénységi arány 12,7, a súlyos anyagi depriváció 8,3, a nagyon alacsony munkaintenzitás mutatója pedig 3,7 százalék volt 2020-ban. Fontos kiemelni, hogy a mindhárom szegénységi dimenzióban egyszerre érintettek száma 112 ezerről 93 ezerre csökkent egy év alatt".

(Borítókép forrása: Pixabay.com)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.