Gazdaság

Változik az egészségügyi ellátás finanszírozása augusztustól

Változik az egészségügyi ellátás finanszírozása augusztustól

2016. július 9., szombat
Változik az egészségügyi ellátás finanszírozása augusztustól

Emelkedik augusztustól az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege, 150 ezerről 180 ezer forintra.

Az egészségügyi kormányzat vezetői által tartott háttérbeszélgetésen elhangzott az is, hogy az eddig külön soron érkező béremeléseket beépítik a súlyszámba. Emellett belső átcsoportosításokat is végrehajtanak a különböző kezelések alapján kialakított homogén betegségcsoportokhoz tartozó pontértékeknél.

Mészáros János

, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár leszögezte, a bér beépítése a finanszírozásba nem jelenti azt, hogy a munkavállalók kevesebb bért kapnának, az alapelv az volt, hogy egyik intézmény se kapjon kevesebbet az átalakítás után, mint amennyit korábban a külön soron érkező béremelésekkel együtt kapott. A cél az volt - mondta -, hogy megszabadítsák a kórházakat azoktól az ellátásoktól, amelyek nem feltétlenül igényeltek kórházi bennfekvést, de az ezekért kapott finanszírozásból tudták kigazdálkodni a nagyobb értékű beavatkozásokat. Mészáros János elmondása szerint az esetfinanszírozás átalakításánál a műtétes, nagy költségigényű eljárások kapnak nagyobb pénzügyi fedezetet, így a kórházaknak nem éri majd meg "feleslegesen" benntartani a beteget.

Ónodi-Szűcs Zoltán

egészségügyért felelős államtitkár közölte, hogy a rendszer zökkenőmentes bevezetésére idén majdnem 3 milliárd, jövőre 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

Cserháti Péter

, a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos a háttérbeszélgetésen a fővárosi ellátásszervezés részeként beszélt arról, hogy a tervek szerint "oldanák" a pesti gyermekellátási centralizációt, így bizonyos ellátási formák átkerülnének budai ellátóhelyekre. Kiderült az is, hogy a Kelenföldre tervezett új nagykórház építése nagyban függ attól, hogy a kormány hogyan dönt a Kelenföldi, illetve a Déli pályaudvar sorsáról. Ónodi-Szűcs Zoltán beszámolt arról is, hogy elkészült az az előterjesztés, amely az egészségügyi rendszerről leválasztaná a krónikus ellátást, a javaslat hamarosan a kormány elé kerül. Mint mondta, ebben az évben 2200 ágy kerül át a szociális szférához, összességében pedig 10-12 ezer ágy átadásáról lenne szó. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondása szerint az átadás-átvétel hároméves folyamat lenne, és tudomása szerint a szociális ágazat ennél több, mintegy 15 ezer krónikus ágyat finanszírozna a jövőben. Hangsúlyozta, hogy a betegeket ugyanolyan feltételekkel kell átvenniük a szociális intézményeknek, mint amilyen feltételek között jelenleg ápolják őket, és az ellátásért fizetett díjnál sem lehet eltérés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.