Gazdaság

Továbbra is alacsony infláció várható

Továbbra is alacsony infláció várható

2013. október 13., vasárnap
Továbbra is alacsony infláció várható

Az elemzők továbbra is alacsony inflációra számítanak, és bár a belső kereslet élénkülni látszik, az éves átlagos infláció jövőre is a 3 százalékos cél alatt maradhat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint szeptemberben a vártnál magasabb, 1,4 százalékos volt az éves infláció. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal növekedtek. Elemzők 1,0 és 1,3 százalék közötti prognózisokat adtak a szeptemberi tizenkét havi inflációra.

Jobbágy Sándor

, a CIB Bank elemzője szerint elsősorban a dohányáruk, illetve kisebb részben az alkohol árának emelkedése miatt lett az elemzői várakozásoknál magasabb a szeptemberi infláció. Hozzátette, hogy ezeknek az áralakulásoknak az időbeni megoszlását nem lehetett pontosan előrejelezni. Megjegyezte, hogy a szeptemberi 1,4 százalékos év/éves mutató így is alacsony, hiszen ebben az évben ennél alacsonyabb csak augusztusban volt a drágulás üteme. Az elemző kifejtette, hogy az inflációs mutató mögötti fundamentumok változatlanok, vagyis továbbra is a gyenge belföldi kereslet, valamint a rezsicsökkentések játszanak szerepet az alacsony inflációban. A tervezett újabb rezsicsökkentés részben még az idén, illetve a jövő év elején éreztetheti hatását a fogyasztói árindexben, attól függően, hogy mikor jelenik meg a számlákban. 2013-ban 2 százalék körüli, vagy annál valamivel alacsonyabb éves átlagos inflációra számít, előrejelzése szerint jövőre ennél kissé magasabb lehet az árindex, de továbbra is a 3 százalékos jegybanki inflációs cél alatt marad.

Nyeste Orsolya

, az Erste Bank Hungary elemzője nem tartja meglepőnek a piaci konszenzusnál kissé magasabb fogyasztói árváltozást, mivel cégénél 1,3 százalékos stagnálást vártak az előző hónaphoz képest. Hozzátette: az emelkedés mögött egyrészt a szezonális tényezők álltak, drágultak a ruházati cikkek, ami az augusztusi statisztikákban nem jelent meg. Számítani lehetett arra is, hogy a dohánytermékek árának emelkedése és a pénzügyi szolgáltatások drágulása is növeli az inflációs indexet. Megjegyezte azt is, hogy míg eddig a tartós fogyasztási cikkek ára csökkentést mutatott havi alapon a forint gyengülése ellenére, addig szeptemberben áremelkedést mutattak ki. Nyeste Orsolya szerint összességében érdekes kettősség látszik a fogyasztóiár-indexben: a rezsicsökkentés - amely tovább folytatódik - alacsony szintre tudta csökkenteni az inflációt, ugyanakkor a belső kereslet élénkülése az inflációs nyomás emelkedésének irányába mutat. Az árfelhajtó tényezők közé sorolta az elemző az élelmiszerek és a szolgáltatások árának növekedése mellett a tartós fogyasztási cikkek árváltozását is. "Ha van költséginflációs nyomás a gazdaságban, akkor az csak akkor tud megjelenni, ha élénkül a belső kereslet" - mondta, hozzátéve, hogy ezt a nyomást a maginflációnak a teljes inflációs indexnél nagyobb mértékű növekedése mutatja. Az elemző nem számít negatív folyamatokra az év végéig, várakozása szerint decemberben a rezsicsökkentés hatásainak elszámolása miatt 1,0 százalék alá csökkenhet az infláció, éves átlagban pedig 1,8 százalék lehet. Véleménye szerint jövőre jóval a 3 százalékos cél alatt maradhat az infláció, a 2014-es év egészére átlagosan 2,3 százalékot vár.

Suppan Gergely

, a TakarékBank elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemeli: a várakozásoknak megfelelően a dohánytermékek árrésének emelése szeptemberben már túlnyomórészt megjelent a fogyasztóiár-indexben. Az élelmiszerárak 0,4 százalékos havi csökkenését döntő mértékben az idényáras élelmiszerárak 5,3 százalékos zuhanása okozta, ami részben a tavalyinál érdemben kedvezőbb termésnek köszönhető. Úgy vélte, az inflációra a következő hónapokban ellentétes folyamatok lehetnek hatással: egyes banki szolgáltatások áremelése, valamint a taxitarifák markáns emelésének hatása felfelé húzhatja az inflációt. Ezzel szemben az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat, amit a tavalyinál jóval kedvezőbb terméseredmények is támogathatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.