Gazdaság

Tállai: még az idén rendezik az ötezer fő alatti települések adósságát (FRISSÍTVE)

Tállai: még az idén rendezik az ötezer fő alatti települések adósságát (FRISSÍTVE)

2012. november 29., csütörtök
Tállai: még az idén rendezik az ötezer fő alatti települések adósságát (FRISSÍTVE)

Az állam még ebben az évben rendezi az ötezer fő alatti települések adósságát - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

"Az ötezer fő alatti településeket (...) a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosítása értelmében még ebben az évben konszolidálni fogja az állam" - fogalmazott

Tállai András

. Tájékoztatása szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell intézkedni arról, hogy december 28-áig a pénzintézetekhez eljussanak a források. Tállai András elmondta, hogy a törvényjavaslatot várhatóan december 3-án fogadja el a parlament, majd a Belügyminisztérium december 5-én konzultációsorozatot indít, amely december 14-éig tart. Ez idő alatt a tárca delegációi valamennyi ötezer fő alatti, adósságot felhalmozott település képviselőivel tárgyalnak az adósságkiváltásról. Az ország minden megyéjében, összesen 31 településen 1758 önkormányzat polgármesterét és jegyzőjét hívják megbeszélésre - közölte. A tárca hat delegációjának feladata a jogszabályi háttér, valamint az önkormányzatokra háruló feladatok ismertetése. Tállai András közölte, az önkormányzatoknak a kincstár számára december 17-ig adatszolgáltatást kell nyújtaniuk a pénzügyi helyzetükről a december 12-i állapotuknak megfelelően. A kincstár feladata lesz, hogy december 20-ig ezeket az adatokat összesítve a Nemzetgazdasági Minisztériumnak továbbítsa. A minisztériumi delegációkat Tállai András, Farkasné Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár, valamint két főosztályvezető és két főosztályvezető-helyettes vezeti. Kérdésekre válaszolva Tállai András elmondta, a jövőben két típusú önkormányzat lesz: az adósságkonszolidációban részt vett, illetve az, amelyik nem. Azon önkormányzatok számára, amelyek nem vettek részt a konszolidációban, egyrészt külön, fejlesztésre vonatkozó pályázatokat szeretnének kiírni, másrészt önrész nélkül vagy csökkentett önrész nélkül tudnak majd pályázni bizonyos, önkormányzatokat érintő fejlesztésekre. Ennek részleteit a jövő évben dolgozzák ki - tette hozzá.

Orbán Viktor

miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

A lakosság többsége támogatja az önkormányzatok adósságának állami átvállalását

A Századvég legfrissebb felmérésének eredményei szerint a lakosság abszolút többsége támogatja a települések adósságállományának állami átvállalását, és jelentős hányaduk sürgető ügynek tartja az önkormányzatok mindennapi működésére kiható eladósodottság kezelését. A Századvég november 20-án és 21-én 500 felnőttet kérdezett meg telefonon. A kutatási eredmény szerint a megkérdezettek 80 százaléka hallott arról a döntésről, hogy az önkormányzatok finanszírozási problémáinak megoldása érdekében az állam 612 milliárd forint adósságot vállal át a településektől. A válaszadók abszolút többsége (53 százalék) kiáll a tervezett intézkedés mellett, 22 százalékuk teljes mértékben egyetért, 31 százalékuk inkább egyetért az önkormányzatok megsegítésének ezen formájával. Az adatok szerint 32 százalék azok aránya, akik valamilyen mértékben elutasították az önkormányzati hitelállomány átvételét, és mindössze 15 százalékuk nem tudott vagy nem akart véleményt formálni a kérdésben. A települések megsegítésével a baloldaliak 51 százaléka ért egyet, ebben a csoportban a legalacsonyabb (4 százalék) a válaszmegtagadók aránya. A középen állók esetében magasabb a válaszmegtagadók aránya (18 százalék), de relatív többségük (43 százalék) szintén támogatja a kormányzati intézkedést. A jobboldaliak 77 százaléka ért egyet az önkormányzati adósságterhek átvállalásával. Az ügy támogatottságát a pártszimpátia dimenziójában vizsgálva látható, hogy az MSZP szavazóbázisának 56 százaléka valamilyen mértékben egyetért az intézkedéssel, a Fidesz-szimpatizánsok körében 76 százalék ez az arány. Az LMP-sek 53, a jobbikosok és a KDNP-sek 50, míg a Demokratikus Koalíció szavazóinak 70 százaléka egyetért az adósságátvállalással. A más pártra szavazók, bizonytalanok és a választástól távol maradók körében az átlagnál nagyobb volt a válaszmegtagadók aránya, e csoportok 35-36 százaléka értett egyet a döntéssel. A Századvég adatai szerint az összes megkérdezett 44 százaléka ítélte valamilyen mértékben sürgetőnek a települések eladósodottságának megoldását. A válaszadók 28 százaléka a semleges, köztes álláspont mellett voksolt, míg 17 százalékuk szerint nem igényel sürgős beavatkozást az önkormányzatok hitelállományának kezelése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.