Gazdaság

Sok önkormányzatnak jelentős segítség az adósság átvállalása

Sok önkormányzatnak jelentős segítség az adósság átvállalása

2012. november 6., kedd
Sok önkormányzatnak jelentős segítség az adósság átvállalása

Kereszténydemokrata városvezetők szerint sok önkormányzatnak jelentős segítséget jelent az adósságállomány átvállalása, amelyről várhatóan szerdán dönt majd a kabinet.

Michl József

, országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a miniszterelnök bejelentése nyomán számos önkormányzatnak lehetősége nyílik az adósságcsapdából való kiszabadulásra. Tata polgármestere elmondta: 2008-ban 3,8 milliárd forint értékben kellett kötvényt kibocsátaniuk, e nélkül ugyanis semmilyen uniós pályázati forráshoz nem tudtak volna hozzájutni. Ez mára a városnak 5,5 milliárd forintos terhet jelent - jegyezte meg. Kifejtette: a fenti forrásból csak fejlesztésekre költöttek, új óvodát építettek, tizenegy önkormányzat intézményeinek teljes energiaracionalizálását hajtották végre, rendbe tették a távhőellátást, utat építettek az ipari parkba. Michl József közlése szerint a kormányfő bejelentése alapján 2,5 milliárd forintra számítanak, ami - bár tudnák vállalni a hitelek visszafizetését -, de jelentős segítséget jelent majd számukra.

Földi László

, Cegléd kereszténydemokrata polgármestere kiemelte: 2006-ban a városnak volt egy 2,5 milliárdos lízingállománya, közel 1,3 milliárdos hitele, illetve egy 900 milliós számlája. 2007-ben 3 milliárd értékben bocsátottak ki kötvényt, ami akkor jó megoldásnak tűnt. A válság beköszöntével mára ugyanakkor a tartozás állomány több mint 6 milliárd forint. A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő azt mondta, nagyon jókor jött a városnak ez a kormányfői bejelentés. Arra számítanak, hogy a sávos besorolás keretében az 50-60 százalékos kategóriába kerülnek. Összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen, amelyen ismertette az állami adósságátvállalás részleteit. Közölte: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben, "szőröstül-bőröstül" átvállalja az állam. A Miniszterelnöki Sajtóiroda és a Kormányszóvivői Iroda MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az országos adósságállomány körülbelül nyolc százaléka oszlik meg mintegy 1700 ilyen település között. "Ennek konszolidációja a települések napi működési nehézségeit oldaná fel. Mindezek miatt az adósság teljes mértékű, közvetlen, célhoz kötött támogatással történő átvállalása látszik megvalósíthatónak" - írták.

Orbán Viktor

emellett azt is bejelentette a tanácskozáson, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átveszi az állam, mégpedig úgy, hogy ezek esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. A gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek - jegyezte meg a kormányfő, jelezve, hogy az ötezernél nagyobb lélekszámú települések adósságállományát átlagosan 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.