Gazdaság

Tovább tarthat az építőipari válság

Tovább tarthat az építőipari válság

2012. október 29., hétfő
Tovább tarthat az építőipari válság

Jelentősen visszaesett 2012 harmadik negyedévében a felszámolások száma az építőiparban, utoljára 2011 első negyedévében számoltak fel olyan kevés céget, mint most - derül ki az Opten céginformáció-szolgáltató legfrissebb adataiból.

A szakértők szerint a jelenségből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mivel a cégstatisztika a jogszabály-változások miatt jelentős átalakulás előtt áll, és az ágazat rendelésállományának javulása átmenetinek mutatkozott. Idén a harmadik negyedévben 1076 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás, ami jelentős visszaesés a második negyedéves 1255 ilyen eljáráshoz képest. Az elmúlt két évben a tavalyi első negyedévet kivéve ennél mindig több felszámolási eljárás elindítását tettek közzé a cégbíróságok. Az összegzés megjegyzi: a cégbíróságok március eleje óta nem rendelnek el újabb kényszer- végelszámolásokat. Ezt az eljárásformát ugyanis a cégtörvény változásával a kényszertörlés intézménye váltotta fel. Azokat a kényszer-végelszámolásokat, amelyeket most tesznek közzé a cégközlönyben, a cégbíróságok még március előtt rendelték el, de mostanra emelkedtek jogerőre. Ennek megfelelően a közzétett kényszer-végelszámolások száma folyamatosan csökken és végül eltűnik a rendszerből. Ezzel párhuzamosan emelkedik viszont a kényszertörlési eljárások száma. A kényszertörlés a neve ellenére nem egyszerűbb, hanem bonyolultabb eljárás, mint a kényszer-végelszámolás. A régi eljárásban a végelszámoló, ha azt állapította meg, hogy a cég vagyona nem elegendő a hitelezői követelések fedezésére, akkor megkeresésére a cégbíróság kezdeményezhette a felszámolás megindítását. Kényszertörlés esetén azonban a végelszámoló csak akkor kezdeményezheti a felszámolás elrendelését, ha a vagyon elegendő legalább a felszámolási eljárás költségeire - állapítják meg a szakértők. Az építőiparban az elmúlt negyedévben már csak 552 végelszámolás indult, miközben az ilyen eljárások száma az első és a második negyedévben is meghaladta az 1400-at. A március óta indított kényszertörlések közül viszont feltehetően kevés emelkedett eddig jogerőre, éppen ezért a törlési adatok sem mutatják még az ágazat nehéz helyzetét - közli a beszámoló. Az előző negyedévekben regisztrált 1100-1200 megszűnésből a harmadik negyedévben ugyan több, mint 1300 lett, de várható, hogy az utolsó negyedévben, vagy a jövő év elején ez a szám jelentősen nő majd. Az ágazatba a nemzetgazdasági átlagnál is lassabban tér vissza az év eleji nagy roham után megcsappant vállalkozási kedv. Az első negyedévben a cégalapítást megnehezítő jogszabályváltozások miatt több mint 1800 új cég alapítását jegyezték be, ez az érték a második negyedévre 693-ra eset vissza, most pedig 727 új céget jegyeztek be az ágazatban - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.