Gazdaság

1800 kilogramm zöldséget semmisítettek meg + FOTÓK

1800 kilogramm zöldséget semmisítettek meg + FOTÓK

2012. október 19., péntek
1800 kilogramm zöldséget semmisítettek meg + FOTÓK

A helyszínen megsemmisítették az Újszentivánon lefoglalt zöldségeket, melyeket egy illegális tisztító- és csomagolóüzemben találtak a hatóságok csütörtökön. A vállalkozás – mely ellen hatósági eljárást indítottak – akár egy millió forint bírságra is számíthat.

Ahogy beszámoltunk róla

, illegális zöldségtisztító- és csomagoló üzemet számolt fel Újszentivánon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Csongrád Megyei Kormányhivatal közösen. A Major területén korábban szarvasmarhatelepként szolgáló épületben végezték az illegális tevékenységet – tájékoztatta portálunkat

Farle Csaba

. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság igazgató-főállatorvosa hozzátette, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint elsősorban zöldség alaptermék értékesítésével foglakozhatott a vállalkozás, továbbá növényi eredetű, elsődleges termelésből származó feldolgozatlan élelmiszert állítottak elő. Fontos tudni, ezek nem konyhakész élelmiszerek, elfogyasztásuk előtt legalább mosást, tisztítást igényelnek. „A megyei hatósági nyilvántartás szerint a vállalkozó, mint nem engedélyköteles élelmiszer előállító egység a hatóság általi nyilvántartásba vételét nem kérte, ennek értelmében tevékenységét illegálisan végezte” – közölte Farle. A korábbi szarvasmarhatelephez tartozó épületben a higiéniai feltételek sem feleltek meg az előírásoknak, a helyszínen található tételek jelöletlenek voltak, ezzel az élelmiszerekre vonatkozó nyomon követést elrendelő jogszabályi előírást is megsértették. „Tekintettel a tételek teljes azonosíthatatlanságára és a tárolás körülményeire, az első fokon eljáró hatóság a helyszínen fellelhető mennyiség, 1795 kg zöldség azonnali megsemmisítése mellett döntött” – tájékoztatott. Kérdésünkre, hogy most mi vár a vállalkozóra, Farle Csaba elmondta, hatósági eljárást indítottak a vállalkozással szemben, illetve nyilatkozattételre szólították fel arra nézve, hogy mióta végzi tevékenységét a telephelyen, számlákkal kell igazolnia a felvásárolt alaptermékek származását, továbbá arról is tájékoztatást kért a hatóság, hogy a csomagolt árut kik vásárolták fel. „Az ügyben a szankcionálás folyamatban van, melynek összegszerű megállapításánál a jelenleg hatályos bírságok kiszámítására vonatkozó kormány rendelet szerint járunk el. E szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti bírság alapösszege 15 ezer forint, ám végösszege az 1 millió forintot is meghaladhatja. Jelen esetben súlyosbító tényezőként értékelendő, hogy a vállalkozás nyilvántartásba vétel nélkül végezte tevékenységét. A bírság pontos összegét a körülmények teljes körű tisztázását követően állapítja meg hatóságunk” – mondta el portálunknak. Azt is megtudtuk, hogy illetékességi területükön négy évvel ezelőtt derítettek fel illegális élelmiszer előállító egységet, amely feldolgozott zöldség-gyümölcsöt állított elő. a vállalkozást felszámolták, a forgalomba hozott élelmiszereket visszahívták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.