Gazdaság

Végéhez közelít a „Borderland – Közösségi Képzési Erőforrásközpont” című projekt

Végéhez közelít a „Borderland – Közösségi Képzési Erőforrásközpont” című projekt

2012. június 6., szerda
Végéhez közelít a „Borderland – Közösségi Képzési Erőforrásközpont” című projekt

Ha szeretne tanulni, de nincsen ideje vagy pénze tanfolyamokra járni, önnek az e-learning jelenti a megoldást, ebben pedig a Borderland – Közösségi Képzési Erőforrásközpont (egyszerűbben a Borderland – CLRC) nyújt segítséget nemtől, életkortól és foglalkozástól függetlenül.

De mi is a Borderland – CLRC? Egyfelől egy, a Nagykárolyi Infotour Egyesület (Románia) és a szegedi al Dél-alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület partnerségében megvalósuló projekt. E projekt a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország és Románia társfinanszírozásával. A program célja közelebb hozni egymáshoz a határmenti térségben élő embereket, közösségeket és gazdasági szereplőket az együttműködésbe bevont térség közös fejlesztésének elősegítése érdekében, a határmenti térség alapvető erősségeire építve. Másfelől maga a Közösségi Képzési Erőforrásközpont, amely a projekt keretében létrejött, azaz egy közös, kétnyelvű

e-learning portál

, amely ingyenesen kínál informatikai és általános menedzsment készségfejlesztő e-learning tartalmakat, illetve kifejezetten helyi önkormányzatok és civil szervezetek számára kifejlesztett képzési anyagokat. A portál elsődleges célközönségét a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek jelentik, de az ott megtalálható informatikai és készségfejlesztő tananyagok bármely tanulni kívánó felhasználónak javára válnak. Ennek az immár végéhez közeledő (2011. október 1 és 2012 június 30. között lezajló) projektnek és ennek a portálnak szentelték azt a június 6-7 között Szegeden lezajlott konferenciát, amelyen megközelítőleg 100 fő vett részt, a magyar-román határrégió 8 megyénéjek helyi önkormányzatai, civil szerveztei, oktatási és továbbképzési intézményei, valamint a sajtó képviseletében. A jelen lévők infromációt kaphattak az e-learnig módszertan előnyeiről és használati lehetőségeiről (e-learning és infokommunikációs technológia az oktatásban, e-learning tapasztalok egy nyelvi e-learninges szemével), valamint részletes bemutatást a portál működéséről és használatáról, illetve az elérhető képzési tartalmakról is. A portál tananyagai négy csoportba sorolhatók, ezek:

- informatikai tananyagok:

operációs rendszerek, táblázatkezelés, IKT ismeretek, internet és kommunikáció, szövegszerkesztés

- kompetencia-fejlesztő tananyagok:

SWOT analízis, stressz kezelés, kommunikáció, menedzsment készségek, munkavédelmi ügyek

- tananyagok helyi önkormányzatok számára:

általános és önkormányzati projektek menedzsmentje, hivatalos levelezés románul és magyarul, önkormányzati ügyfélkezelés és tárgyalástechnika, tanulás módszertani fejlesztő feladatok IT környezetben, települési legjobb gyakorlatok Magyarországon és Romániában, Mental Map Editor 1.0

- Esélyegyenlőségi koordinátorok képzése tananyag:

esélyegyenlőségi koordinátorok képzése Valamennyi tananyag magyar és román nyelven is elérhető. A tanulást és a portál használatát felhasználói kézikönyv és a gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok is segítik. A gazdag információk mellett, a meghívottak a gyakorlatban is megismerhették a projekt eredményeit, hiszen a helyszínen lehetőségük volt a portál kipróbálására is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.