Gazdaság

Másfél millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

Másfél millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

2012. május 7., hétfő
Másfél millió szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

Másfél millió szja-bevallás érkezett eddig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), az új, egyoldalas söralátét bevallást 13 ezren töltötték ki - ismerteti a Magyar Nemzet hétfői száma.

A szervezet szóvivője szerint a szabályok változása állhat annak hátterében, hogy május elejéig a korábbinál kevesebb bevallás érkezett az adóhatósághoz. Az egykulcsos adószabályok módosították a bevallási előírásokat, egyszerűbbé téve a nyomtatványok kitöltését, az állami járandóságokat kapók egy részének például nem kellett kitöltenie a dokumentumot - mondta

Linczmayer Szilvia

a lapnak. Az úgynevezett söralátét bevallást eddig hozzávetőleg 13 ezren választották. Az egyoldalas iratot az idén tölthetik ki először az adófizetők. A dokumentumon - az azonosító adatokon kívül - mindössze három számot kell feltüntetni. Elsőként meg kell adni, hogy az adózó mennyit keresett tavaly. Másodszor ki kell számolni, hogy - a szuperbruttót is figyelembe véve - a 16 százalékos kulcs alapján mekkora összeg illeti meg az államot. Végül be kell írni, hogy a keresmény után a munkáltató év közben mennyit fizetett be előleg címén a közkasszába - ismerteti a lap. A söralátétet többen hibásan töltötték ki, egyesek mindhárom sorba nullát írtak, mások az utolsó két rubrikát hagyták üresen, megint mások elfelejtették aláírni a nyomtatványt. A szignó sok esetben a hagyományosnak nevezhető, hosszabb bevallási dokumentumokról is hiányzik, számos polgár pedig a neki visszajáró adót nem kéri a hivataltól - írja a Magyar Nemzet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.