Gazdaság

Márciusban csökkent az ipari termelés volumene

Márciusban csökkent az ipari termelés volumene

2012. május 8., kedd
Márciusban csökkent az ipari termelés volumene

Márciusban az előzetes adatok alapján 1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

A munkanaphatástól megtisztított adatok a kibocsátás 0,6 százalékos éves növekedését mutatják. Az előző hónaphoz képest márciusban 0,6 százalékkal nőtt a termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint. Az első negyedévben 0,1 százalékkal maradt el az ipari termelés a múlt év azonos időszakától. A kiigazítatlan adatok nyolc hónapja márciusban mutattak először csökkenést, bár az év első két hónapjában regisztrált növekedés sem érte el az egy százalékot. A munkanappal kiigazított adatok viszont márciusban először jeleztek növekedést ebben az évben a januári 1,6, és a februári 3,5 százalékos visszaesés után. Tavaly márciusban az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 9,7 százalékkal nőtt, ám ezzel 5,3 százalékponttal lassult az előző hónapról. A munkanappal kiigazított adatok is 5 százalékpontos lassulást jeleztek, 9,8 százalék, míg a havi adat 3,6 százalékos csökkenést jelzett februárhoz képest. Az idei stagnálással szemben múlt év első negyedében az ipari termelés még 12,2 százalékos növekedést mutatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.