Gazdaság

Kerülik az adófizetést a magyar multik is

Kerülik az adófizetést a magyar multik is

2012. április 18., szerda
Kerülik az adófizetést a magyar multik is

A nemzetközi színtéren működő húsz legnagyobb magyar vállalat tavaly a világ 37 országában 172 leányvállalattal rendelkezett, és mintegy 40 ezer főt foglalkoztatott külföldön, egy részük azonban különböző cégeken keresztül "láthatatlanná tenné" nyeresége egy részét - írja a szerdai Népszava.

A lapnak

Inotai András

, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója elmondta, hogy a külföldön is terjeszkedő magyar társaságok – a "magyar multik" – vállalati kultúrája a legtöbb esetben hiányos, és az ilyen cégek adózási morálja sem mindig a legjobb. Szerinte az ilyen cégeknek fokozottan kellene arra törekedniük, hogy a külföldön, illetve idehaza megszerzett profitjukat Magyarországon fektessék be munkahelyek teremtésére, illetve társadalmi, kutatási, fejlesztési célokra. Ehelyett azonban több "magyar multi" különböző offshore cégeken keresztül "láthatatlanná teszi" a bevételei egy részét - áll a cikkben.

Vértes András

, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a lapnak elmondta: bár a "magyar multik" erősen hajlanak az "adóoptimalizálásra", vitathatatlanul meghatározó szerepet töltenek be a hazai gazdaságban, mivel így is legnagyobb adófizetők, s egyben a legnagyobb munkaadók. Ugyanakkor ezekre a vállalatokra az is jellemző – tette hozzá a szakember –, hogy a többi nemzetközi társasághoz hasonlóan akkor hozzák haza a profitjukat, ha a piaci körülmények itthon éppen kedvezőek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.