Gazdaság

Tovább nőhet az imrehegyi Dűne + FOTÓK

Tovább nőhet az imrehegyi Dűne + FOTÓK

2012. január 28., szombat
Tovább nőhet az imrehegyi Dűne + FOTÓK

Újabb lépést tett az alföldi borszakma a fejlődés útján: a Béla borászat valósíthatott meg Imrehegyen egy komoly fejlesztést. Új feldolgozóüzem segíti ezen túl a pincészetet abban, hogy tovább erősítse boraival térségünk boros jó hírét.

Az alföldi borok szépségét, minőségét egyre több borászat képviseli, hirdeti termékeivel. A zászlóshajó kétségkívül Frittmannéké, akik mögött azonban lassan flottává terebélyesedik a borhajóhad. Koch, Lantos, Font, Béla – csak néhány név azok közül, akik szorgosan töltik meg tiszta színekben, üde, csábos illatokban, és finom, simuló, néhol pezsgő savakban gazdag „rakományaikkal” a hajótesteket. Most épp

Béla Zoltán

imrehegyi pincészetében fejeződött be egy komoly fejlesztés, mondhatni egy új fregattot ácsoltak, melynek impozáns, régies külsője, a modern borászat legfontosabb kellékeit takarja. Részben uniós támogatásból, közel 108 millió forintból épület fel egy új feldolgozó üzem, melynek ünnepélyes átadására mi mást szervezhetett volna egy borász, mint finom falatokkal fűszerezett borkóstolót.

Egy lépéssel közelebb az imrehegyi borturizmushoz

Imrehegy egy fiatal, 1952-től önálló község, ahol, ma 620 hektáron termesztenek szőlőt, s ez az új üzem a település ma is álló legrégebbi, 1914-ben épült káptalani pincének a küllemét hordozza homlokzatán – avatott be a helység történetébe a polgármester, Gyenizse Lajosné, aki kiemelte, hogy a Dűne borok alkotója, a Béla borászat most átadott fejlesztése egy út kezdete, egy fontos, nagy lépés az imrehegyi borturizmus felé. És, hogy a település első asszonya alátámassza gondolatait, megemlítette, hogy a borász rozéjával elhódította a serleget az első Miklós napi rozé borversenyen és legutóbb, Brüsszelből tért haza nagy elismeréssel, hiszen a 2009-es nektárja aranyérmes lett. Font Sándor, a térség parlamenti képviselője azt az attitűdöt emelte ki, ahogy a kunsági borászok felfedezték, hogy nem egymásnak konkurenciái ők, hanem együtt fejlődve emelik magasra a térség borturizmusát, hírnevét. A moderátor, Dlusztus Imre, az elitbor.hu és a Szegedi Egyetem főszerkesztője, borszakíró hozzáfűzte, hogy áprilisban a Vajdahunyad várában mutatkozik be a Duna borrégió képes útikönyve, egy újabb állómása a terület fejlődésének. Béla Zoltántól először megtudtuk, hogy az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a kékfrankos, a zweigelt, a pinot noir, a nektár, és a cabernet sauvignon fajtákból készítenek borokat, majd a közelebbi távolabbi terveit is megosztotta a résztevőkkel. Beszélt a parkosításról, egy új pince felépítéséről és új szőlőfajták telepítéséről is. Dlusztus Imrétől pedig – Vesztergombi Ferenc nyomán – megtudhattuk, hogy három fő ismérve van a minőségi bornak: legyen jó ivású, fajtajelleges és tiszta, minden finomságot ez után kell benne keresni. „Nos, a Béla borok ezen az első és legfontosabb szűrőn átmentek” – emelte ki a borszakíró, majd a kulináris élvezetek mellé ízelítőt kaptunk azokból a bizonyos finomságokból is, melyek a kövidinkában, az ezerjóban, a pinot noirban, rizlingen, kékfrankosban és a nektárban bújtak meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.