Gazdaság

Magas cégarány és bedőlő vállalkozások az építőiparban

Magas cégarány és bedőlő vállalkozások az építőiparban

2011. október 20., csütörtök
Magas cégarány és bedőlő vállalkozások az építőiparban

Szeptemberben rekordközeli cégbedőléseket és cégbezárásokat regisztrált az építőiparban az egyik vezető céginformációs szolgálat, miközben az ágazat termeléséhez és kilátásaihoz képest indokolatlanul magas maradt az újonnan alapított vállalkozások száma.

Szeptemberben 401 építőipari cég került fizetésképtelen helyzetbe, ez eggyel kevesebb ugyan, mint egy évvel korábban, ám a júniusi 491 és a tavaly szeptemberi 402 után minden idők harmadik legmagasabb havi adata - állapította meg a felmérést végző cég.

Eddig 3061 vállalkozás dőlt be

Az augusztusival összevetve 138-cal több építőipari vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás, figyelembe kell venni azonban, hogy a nyár utolsó hónapjában a cégbíróságok a szabadságolások miatt nem működtek teljes kapacitással - jegyzik meg. Az év eddig eltelt részében az adatok szerint 3061 vállalkozást döntöttek be az ágazatban, a növekedés 2010 első három negyedévéhez képest 4,4 százalékos. Szeptemberben több mint kétszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek befejezték tevékenységüket, a 356, új szeptemberi végelszámolás 101 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és minden idők negyedik legrosszabb havi adata. Az első kilenc hónapban 81,8 százalékkal több céget zártak be, mint egy évvel korábban.

Szeptemberben közel 500 építőipari cég alakult

A cégalapítási kedv csökkent, de a szeptemberben bejegyzett 488 új építőipari vállalkozás nem számít kevésnek, és bár az egy évvel korábbinál 6,4 százalékkal kevesebb céget jegyeztek be, az idén augusztusihoz képest így is 42-vel több új vállalkozás indult a közlemény szerint. Az idén az első kilenc hónapban 4.489 új céget indítottak el, ami csak 0,8 százalékkal kevesebb, mint 2010 azonos időszakában.

Augusztusban 11%-al kevesebb termelés, mint tavaly

A KSH hétfői közlése szerint augusztusban az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva 12,3 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 1,6 százalékkal volt magasabb, az év első nyolc hónapjában a termelés 10,9 százalékkal maradt el a 2010. évi azonos időszakitól. Augusztus végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene több mint egyharmadával volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.