Gazdaság

A Dél-Alföldön 553 ezer szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

A Dél-Alföldön 553 ezer szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

2009. augusztus 26., szerda
A Dél-Alföldön 553 ezer szja-bevallás érkezett az adóhatósághoz

A dél-alföldi regionális adóhatósághoz az előző évinél 1,8 százalékkal több, 553 ezer magánszemély 2008. évi jövedelem-elszámolása érkezett be–tájékoztatta az adóhivatal regionális igazgatósága kedden az MTI-t.

A régióban több mint 300 ezren nyomtatványkitöltő program segítségével készítették el bevallásukat, csaknem 90 ezren elektronikus úton nyújtották be az elszámolást, s valamivel többen a papír alapú nyomtatványt választották. A hibás bevallások száma a nyomtatványkitöltő programok használatának köszönhetően jelentősen csökkent. A hibák között az egyik leggyakoribb az adózó aláírásának hiánya volt, de előfordult a téves adóazonosító szám feltüntetése, visszaigénylés esetén pedig az, hogy az adózó elmulasztotta megadni utalási címét, illetve a számlaszámát–tudatta

Németh Gabriella

sajtóreferens. Az 553 ezer dél-alföldi magánszemély jövedelem-elszámolása együttesen közel 7,378 milliárd forint fizetendő adókötelezettséget tartalmazott. A Bács megyei adózók 3,004 milliárd, a Csongrád megyeiek 2,49 milliárd, a Békés megyeiek pedig 1,88 milliárd forint adókötelezettségről adtak számot bevallásukban. A Dél-Alföldön tavaly a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 88,5 millió forinttal egy Csongrád megyei magánszemély érte el a legmagasabb munkaviszonyból származó bérjövedelmet, amely a megelőző évi topjövedelem 55,7 százaléka volt. 2007-ben a legmagasabb összevont adóalap 166,4 millió forintot volt a régióban, tavaly ez az adat 128,7 millió forintra csökkent. A különadózó jövedelmek körében viszont jelentős növekedés tapasztalható. Itt a legnagyobbnak számító–a 2007-es hasonlóképpen árfolyamnyereségből szerzett–jövedelem a korábbi 132,6 millió forintról 812,3 millió forintra nőtt. Az osztalékból kapott topjövedelem is növekedett a Dél-Alföldön, a 2007-es 290 millió forintról 500 millió forintra–közölte a sajtóreferens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.