Gazdaság

Thealter – illúzió blog: második nap

Thealter – illúzió blog: második nap

2009. július 22., szerda
Thealter – illúzió blog: második nap

Amikor Hamlet bevágja a hatodik gólt

Sokat vártam ettől a naptól, és ha úgy vesszük, sokat kaptam. A délutáni táncszínház egyetlen erénye számomra az volt, hogy a fesztivál végre méltó helyszínre, a Kisszínházba költözött.

Ám amit ezután leírok, csupán magánvélemény.

Jelena Stikova

kiváló táncos, gyönyörű teste van, kellemes látványt nyújt a színpadon, de ezenkívül semmi más nem emlékeztetett a Derevo színházi csoport hagyományaira. A díszlet mintha a Sziget nagyszínpada lenne, de itt mindössze egyetlen zenész öncélú építménye, hogy lássuk, mennyire jól játszik az összes hangszeren és még a hangmintákat is pontosan elindítja, ha kell. A táncosok mozgásában, illetve inkább át-átvonulásában nem fedezem fel a rendező koncepcióját. Egyre inkább úgy érzem, egy gyenge, ám annál hosszabb cirkuszi produkció szemtanúja vagyok. Erre az érzésre rendesen rásegít, hogy a mindenes „zenebohóc” a végére bejátssza magát a táncparkettre, mert miért is tudna háttérben maradni, és a végtelen történet végtelen befejezését meghosszabbítva, a gyér tapsot kicsit túlértékelve, ránk erőltet egy már valóban szánalmas ráadást. Nincs értelme tagadnom, csalódott vagyok. Olvasóm és barátom,

Lacika

rendre felemlegeti, mikor írom meg századik Hamlet-blogbejegyzésemet. Jó irányban haladok!

Menszátor Héresz Attila

zseni. Szeretem ezt az embert. Lelkesedésem szintén magánvélemény. Már a tavalyi Jászai-előadás után tudtam, az idén bármivel is jön, azt megnézem. A Hamlet-illúziók csak ráadás. Menszátor végig egymaga van a színpadon, a többi szereplő az előadást kísérő film szereplője, tárgyal, vitázik és ha kell, megvív velük. Hamlet, azért hogy elég együgyűnek tűnjön, a magyar válogatott labdarúgómezében álcázza magát. Hátán a mezszám: 1526. Labdáján halálfej, ennek ellenére ügyesen dekázik, és ha kell, bevágja azt a londoni hatodik gólt. Kell-e ennél súlyosabb hamleti magány és őrület? Mindeközben a közönség felszabadultan nevet a poénokon, mert ez a dán királyfi bizony esendő, szánalmasan emberi, nyugodtan ki lehet nevetni. Nincs értelme tagadnom, nagyon elégedett vagyok.

Jelena Stikova: Tula

előadók: Jelena Stikova,

Ivan Kozirjev, Viktorija Nyikityina, Alekszandr Barmenkov

zene:

Igor Tyimofejev

hang:

Spiros Paterakis

látvány és koreográfia: Jelena Stikova Menszátor Héresz Attila: Hamlet-illúziók szereplők: Menszátor Héresz Attila,

Huszár Zsolt, Menszátor Magdolna, Atlasz Gábor, Szőllősi Zoltán, Fátyol Kamilla, Mucsi Zoltán, Kovács Krisztián

film:

Géczi Dávid, Császi Ádám

mozgás:

Kántor Kata

technika:

Vella Péter, Duránszkai Zsolt

fény:

Turcsányi István

munkatárs:

Sediánszky Nóra

rendezte: Menszátor Héresz Attila

Petró János

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.