Gazdaság

Új lehetőség a panelfelújítás terén?

Új lehetőség a panelfelújítás terén?

2008. november 11., kedd
Új lehetőség a panelfelújítás terén?

Energia- és pénzmegtakarítás: él-e vele Szeged is?

Fotók: Gémes Sándor

Termokerámia-rétegekkel megoldható a panelek hosszú távú védelme a károsodástól! Az új megoldás lényegesen csökkenti az építmények felújítási költségeit, sőt energiamegtakarítás érhető el, illetve a kiváló módszer hangszigeteléssel párosul! Kit ne érdekelne a pénztárcát is kímélő lehetőség, melyről a szegedi önkormányzatnál még nem is hallottak!

Először azonban nézzük, mit tudunk a hagyományos szigetelésről, hőátadásról.

R-faktor (Európában K-érték) kontra RE-faktor

A hőátadásnak három típusa (hőáramlásfajta) van: a kondukció (hővezetés), a konvekció (levegő vagy gáz felszállásával, egy felmelegített testen való végighúzással) és a hősugárzás. Ezt mindannyian jól ismerjük, talán nem ezeken a neveken, de egy-egy példából rögtön tudni fogjuk, miről is van szó. Kondukció: ha megérintünk egy forró teáskannát, a hő a kannáról közvetlenül átterjed (átvezetődik) a kézre. Konvekció: ha a kezünket átvisszük a kannából felszálló gőzön, a hőt a teáskannából felszálló levegő átviszi a kezünkre. Sugárzás: ha levesszük a teáskannát a tűzhelyről, és közel tartjuk hozzá a kezünket, a kanna átsugározza a hőt a kezünkre. (Hasonló a különbség a napfény és az árnyék között is, a levegő hőmérséklete nem változik, de a hősugárzástól jobban melegünk lesz.) A mindannyiunk által jól ismert szigetelőanyagok (ásványgyapot, hab stb.) kiválóan hatékonyak hővezetés esetében, a nátronpapír, amit általában még ezekkel együtt alkalmaznak, a konvekció elleni további javulást eredményez, mivel a légáramlás lelassul, de a termékek egyike sem hatásos a sugárzó hő, a harmadik terjedési mechanizmus ellen. Az R-faktor (Európában K-érték) a hőáramlás elleni ellenállás mértékegysége, és az a mérték, amellyel a hagyományos szigetelő és hőszigetelő anyagok hatékonyságát mérjük. Felismerjük, hogy ez a tényező a hővezető képesség függvénye. Ezen anyagok esetében az anyagvastagság döntő tényező. Az új fejlesztésű SUPERTHERM termékkel a milliméter törtrészeinek megfelelő területeken dolgozunk, nem centimétereknek megfelelő területeken, és ha összehasonlítjuk az ásványgyapot teljesítőképességét a nemrég kikísérletezett festékével, azt látjuk, hogy e hagyományos anyagok hatékonysága háromszor kisebb a konduktív hővezetés akadályozásában. A SUPERTHERM-ben található uretánok ugyanazt a rendeltetést töltik be, mint a papírból készült párazáró rétegek az ásványgyapot esetében. Az uretánok azonban lényegesen ellenállóbbak, mint a papír. A kerámiarészecskék a sugárzó hővel szemben akadályt jelentenek, ami a hagyományos szigetelőanyagoknál egyáltalán nem létezik.

A trópusoktól a sarkvidékig bárhol használható

A SUPERTHERM olyan vízbázisú bevonat, amelyet a Marshal-Space-Center kerámiamérnökeinek segítségével a NASA Technology-Utilization részlegének mérnökei fejlesztettek ki. Több mint 900 különböző kerámiaváltozattal végzett háromévi kísérletezést, tesztet követően négy különböző kerámiarészecskét választottak ki, melyhez négy különböző hatékonyságú vízbázisú akrilgyanta és uretán adja a hordozó közeget, valamint a rugalmasságot, stabilitást és hőállóságot. Ez a gyanta-kerámia-kombináció olyan réteget képez, amely nagymértékben visszaveri a hőt, a zajt és a tüzet, 20-30 évig ellenáll az időjárási hatásoknak, nagyon szilárd felületté keményedik meg, és mégis törés nélkül kibírja a 180 fokos hajlítást. Polimérek hozzákeverésével olyan selymes bevonat keletkezik, amely minden éghajlati területen javítja és meghosszabbítja az élettartamot, biztosítja a kiégés elleni védelmet. A termék -50 fok Celsius és +870 Celsius-fok közötti hőmérsékleten használható fel. A lakóházak, irodaépületek, ipari csarnokok, fémtetők, ipari kemencék, óceánjárók, úszómedencék, veszélyeshulladék-égetők bevonatától, a trópusi klímától Alaszka sarki hidegén át, a szokásos időjárástól a savégető kemencék belső oldaláig gyakorlatilag mindenhol alkalmazható - bármely kontinensen. A fentieket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületgépészeti és Épületenergetikai Tanszékének Hőfizikai Laboratóriuma bevizsgálta, értékelte és igazolta. Az ÉMI-engedéllyel rendelkező termék 2008-ban az Épített Világunk Építőipari Kiállításon Kiváló Vásári Termék kitüntetést kapott, de ami még talán ennél is fontosabb: 76 százalékos téli energiamegtakarítást mutatott ki a stuttgarti Hermes Épületfizikai és Nyílászáró-technikai Intézet egy 2x4 lakásos társasházon, melyet korábban SUPERTHERM-mel festettek le.

Szórópisztollyal, festőhengerrel vagy ecsettel?

A vízbázisú, nagy hatékonyságú akrilgyanta-kombinációjú anyagot lehet szórni (szórópisztollyal) - szórásnál valamennyi szűrőt ki kell venni a készülékből, hengerelni (festőhengerrel) vagy festeni (ecsettel), felhasználható vakolatra, betonra, falazatra, fára, kőre, acéllemezre (fémre), kerámiára és más porózus felületre is. (Ajánlott védőmaszk és védőszemüveg használata, különösen a géppel történő felszóráskor. Szembe ne kerüljön, ha mégis, bő folyó vízzel kell kimosni.) Az alap hordképes, tiszta és száraz legyen! Esőben ne dolgozzunk, sem magas levegő-nedvességtartalom mellett, mert a felületen légbuborékok keletkezhetnek! (Ha mégis megtörtént, a légbuborékokat nem tanácsos felszúrni.) Nem szabad túl vastagon felvinni a festéket (a rétegvastagság nedvesen 0,39 mm, szárazon 0,25 mm), ha nagyobb rétegvastagság a cél, akkor több réteg kialakításával érjük el, hogy egyenletesen száradjon. (1 óra elteltével már nem ragad, megfogható, 2 óra múlva rá lehet festeni, 14-21 nap alatt teljesen megköt.) A szerszámok használat után azonnal vízzel vagy szappanos vízzel lemoshatóak. Hőszigetelés-tesztben felülmúlja a 12 cm-es poliuretán habot és az akár 18 cm-es ásványgyapotot, emellett a nedvesség sem befolyásolja, ugyanakkor megkötés után lélegző, rendkívül ellenálló, vízálló bevonatot képez. Nagy előnye még, hogy nem fakul ki, rugalmas marad és tartós az ultraviola fénnyel szemben, sőt kibírja az alapréteg zsugorodása és kitágulása által okozott terhelést is. A festék fehér színű, de UV-álló festékpigmentekkel (színtestekkel) világos pasztellszínűre be lehet keverni a helyszínen. (Sötét színtesteket ne használjunk a színezésnél, mert az hátrányosan befolyásolja az anyag visszaverő-képességét.) A javasolt rétegvastagság és a megfelelő feldolgozás mellett a SUPERTHERM minimum 20 évig tartós és hatásos marad. (Más festékeken felületi feszültségek esetén hajszálrepedések keletkeznek, melyeken keresztül nedvesség szivárog be, ami hólyagosodáshoz és lepergéshez, valamint a megnövekedett párolgás okozta hőcsökkenéshez vezet.) Az eddig használatos hőszigetelő anyagokkal végzett számítások a falazatok 1 százalékos nedvességtartalmával készültek. A valóságban ez gyakorlatilag nem helytálló, mivel a falazatok nedvességtartalma jóval nagyobb, főleg ha kívülről légmentesen lezárják, és nem tud lélegezni. 4 százalék nedvességtartalom 50 százalék energianövekedést okoz!! A gyakorlatban erről - sajnos - nem sokat beszélnek.

Hangszigetelésre is alkalmas a SUPERTHERM

Belső falak: A kétrétegű bevonat hathatós védelmet nyújt a hang- és hangrezgések terjedése ellen. Ezt a tesztet egy diplomamunkával összefüggésben a North Carolina-i Egyetemen végezték el. A zaj-, illetve hangterjedést a kéthetes kötésidőt követően 68 százalékkal sikerült csökkenteni. Külső falak: A Stoughton Trailers, Inc. Teherautó-felépítményeket épít a UPS csomagküldő szolgálat számára. A trélerek tetőfelületén lévő hegesztési varratok vizsgálatának keretében a varratokat akusztikus méréssel ellenőrizték, a hanghullámok visszaverődését vizsgálták. A felület bevonását követően az értékek 38 decibelről 12 decibelre csökkentek. Ez a hangrezgés 68 százalékos csökkenését jelenti, és megfelel annak a 6 százalékos eredménynek, amelyet a North Carolina-i Egyetemen számítottak ki.

Zárszó helyett

Az USA energiatakarékossági programja a SUPERTHERM-et a legjobb szigetelő és fényvisszaverő képességű termékek közé sorolta, s ezt tanúsítványok is igazolják. Talán mi sem vagyunk olyan gazdag ország, hogy legalább ki ne próbálnánk például egy panelfelújítási program keretében. A szegedi önkormányzat városfejlesztési osztályán a panelfelújítással foglalkozó dolgozók sem hallottak a SUPERTHERM-ről, azt mondják, nem is az ő dolguk az új technológia meghonosítása, népszerűsítése. A feladatuk a program pénzügyi részében, az elszámolásokban és a támogatások lehívásában merül ki. Nincs beleszólásuk, melyik kivitelező milyen technikával, technológiával dolgozik, bár az ismertetett adatok az ő érdeklődésüket is felkeltették. Azt meg szinte hitetlenkedve hallgatták, hogy a SUPERTHERM literje 30 euróba kerül (kb. 8000 forint), ami 3,5 négyzetméter felületre elegendő. Ez a technológia azontúl, hogy jóval gyorsabb, egyszerűbb és hatékonyabb, mint a hagyományos nikeceles, ragasztós, dűbelezős, hálózós, glettelős stb. megoldás, közel 50 százalékkal olcsóbb is. Előbb-utóbb valakinek csak számít majd ez is...

tuti

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.