Már nem sokáig eheted a gyrost és a dönert, ha a brüsszeli zöldeken múlik!


Be akarják ugyanis tiltattni.
Német
az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága
a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az "egészségi kockázatok miatt" tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban.
Az élelmiszeriparban gyakan használnak foszfátot, az ugyanis megköti a vizet. Ha ez nem lenne, akkor
a gyros- és dönerhús-gyártásban szétesne a nyársra rétegzett hús.
Ha betiltanák, akkor "összeomlana a dönerhús-gyártás" - hangsúlyozta Renate Sommer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik uniós képviselője. Az egészségpolitikára szakosodott képviselő pánikkeltéssel vádolta a Zöldeket és a szocialistákat, ugyanis
az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) adatai alapjána foszfátbevitel veszélytelen,
ha napi bevitel nem haladja meg a 4200 milligramot. Egy adag dönerhús pedig mindössze 134 milligramm foszfátot tartalmaz.
A kólában is van foszfát!
Foszfát egyébként például a kólában is van, nem véletlen, hogy Sommer szerint egy átlagos európai az évesdönerfogyasztásával annyi foszfátot visz be a szervezetébe, mintha meginna másfél liter kólát.
UPDATE: Nem akarják betiltani a dönert (foszfátot)
Végveszélybe kerülhet egy tervezett uniós szabály miatt az egykori Nyugat-Berlinben kifejlesztett török gyorsétel, a döner - írta csütörtökön a Bild című német lap. A Bild cikke nyomán német sajtóban megjelent beszámolók alapján
nem valószínű, hogy rövidesen veszélybe kerül a döner.
Az ügy onnan ered, hogy az EU-ban nincs egységes szabályozás az úgynevezett nyársas húskészítmények foszfáttartalmáról. Így például Németországban szabad, Csehországban pedig tilos a foszfáthozzáadásával készült döner-, gyros vagy egyéb nyársas hús forgalmazása.
Az Európai Bizottság javasolta, hogy engedélyezzék valamennyi tagállamban az ilyen foszfáttartalmú - az üzleteknek rendszerint nyársra húzva előkészített,fagyasztott állapotban kiszállított - hústermékek árusítását.
Az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottsága viszont ellenzi a javaslatot. A testület szerint a végleges döntés előtt be kell várni az EFSA vizsgálatát a foszfáttartalmú élelmiszer-adalékanyagok lehetséges egészségkárosító hatásairól. A hatósági vizsgálat várhatóan jövőre ér véget. Az EP decemberben csupán a bizottsági előterjesztésről dönt majd, vagyis a jelenlegi szabályozás egyelőre biztosan nem változik, és az EP nem is tudná betiltani a foszfáttartalmú dönerhúst, mert nincsen ilyen felhatalmazása.
(MTI)