Muffinok és aprósütemények



Hazánkban is egyre elterjedtebb az angolszász kultúra egyik kedvenc süteménye, a muffin. Sikerét az egyszerű elkészítés és a variálhatósága adja. Remek kiegészítő, a reggeli kávéhoz, az uzsicsomag mellé, ebéd utáni desszertnek, teadélutánhoz vagy csak úgy. Ezen a héten a könnyen elkészíthető aprósütikből válogattunk.
Életerő muffin:
Hozzávalók:
2 db tojás 2 dl joghurt 0,5 dl olaj csipetnyi só 2 ek. méz 20 dkg grahamliszt 1 kk. sütőpor 8 dkg gabonapehely 10 dkg búzacsíra a tetejére: 2 ek. szezámmag a formához: 5 dkg vaj, 10 12dkg gabonapehely
Elkészítés:
A tojásokat habosra verjük, hozzáadjuk a joghurtot, a csipetnyi sót, a bő két kanál mézet, majd lassan hozzákeverjük a sütőporos lisztet, a gabonapelyhet és a búzacsirát. A muffin sütőformát kikenjük vajjal és beszórjuk gabonapehellyel, belekanalazzuk a masszát és a tetejére szezámmagot szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Kávés kosarak
Hozzávalók:
20 dkg liszt 12 dkg margarin 6 dkg porcukor 1 tojássárgája 1 késhegynyi sütőpor
töltelék:
15 dkg darált kávé 5 dkg mazsola 6 tojásfehérje 30 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, és ebbe belemorzsoljuk a margarint, majd a tojássárgájával jól összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, és kockákra daraboljuk. A kosárkasütőket (vagy muffinformákat) kibéleljük vékonyan a tésztával, és megtöltjük a töltelékkel. A töltelékhez a mazsolát leforrázzuk és lecsöpögtetjük, a hat tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. Belekeverjük a mazsolát és a kávét. Formát előmelegített sütőbe tesszük, mikor megsült, kihűtjük, kivesszük a formából, és mignonpapírba tesszük.
Néger mézes:
Hozzávalók:
25 dkg méz 15 dkg vaníliás cukor 4 tojás fahéj tört szegfűszeg 1 citrom reszelt héja 1 ek. rum 1 kávéskanál szódabikarbóna 25 dkg liszt 3 ek. kakaópor
Elkészítés:
A langyos mézet összekeverjük a vaníliáscukorral és a négy tojássárgájával, megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel, a citrom reszelt héjával, a szódabikarbónával és a rummal. Apránként hozzákeverjük a lisztet, a négy tojás keményre vert fehérjét és a kakaóport. A tésztából pogácsákat gyártunk, és előmelegített sütőben kisütjük.
