Nyakunkon a nyár, az egyre népszerűbb kertipartik, a grillezés és bográcsozás időszaka. Egy jó társaság, parázsló faszén, ínycsiklandó falatok… Talán más nem is kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, és egy kicsit elfeledjük a hétköznapok szürkeségét. A szabadtéri sütés-főzés legkedvesebb receptjeit osztották meg velünk ebben a fordulóban Olvasóink. A pácolási és sütési kisokosunk átismétlését követően válogassanak ezekből kedvükre, és aztán gyerünk a szabadba! Ebben a fordulóban az alábbi receptek beküldői nyerték el a Receptbajnok címet és a vele járó szakácskönyvet! Gratulálunk!
Előétel kategória
Fóliában sült pácolt gyümölcsök
Beküldő: Barakonyi Anita (Szeged)
Hozzávalók:
- 1-1 alma, barack, körte - 2 narancs - 4 ek. rum - 4 ek. barna cukor - 2 ek. citromlé - 1 mokkáskanál őrölt szegfűbors
Elkészítés:
A gyümölcsöket meghámozzuk, amelyiket kell kimagozzuk. Az összes gyümölcsöt egy mély tálba daraboljuk. Összekeverjük a rumot a cukorral, a citromlével, a szegfűborssal, a gyümölcsökre öntjük és fél óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. A grillsütőt közben előmelegítjük. A gyümölcsökről a páclevet lecsepegtetjük, majd tűzálló tálba tesszük vagy alufóliába csomagoljuk. Pár percet követően a sült gyümölcsöket tányérra szedjük, és megöntözve a rumos lével szervírozzuk.
Leves kategória
Gulyásleves őzből
Beküldő: Baloghné Farkas Zsuzsanna (Csengele)
Hozzávalók: - 5-6 literes bogrács - 1,5 – 2 kg őzhús (nyakas) - 70 – 80 dkg burgonya - 2-2 kisebb sárgarépa-fehérrépa - 1 karalábé - 1 kisebb zeller - 1 fej vöröshagyma - 1 fej fokhagyma (4-5 gerezd) - 2-3 szál zöldség zöldje - 8-10 szem fekete bors - csipetnyi egész köménymag - 1 cseresznye vagy zöldpaprika - ízlés szerint só, bors
Elkészítés:Az apróra vágott húst 2 liter vízbe tesszük, majd a fokhagyma hozzáadásával megabáljuk. 10 perces forralás után hideg vízzel átöblítjük a húst. Majd feltesszük a levesnek való vízmennyiséget és belerakjuk a kifacsart húst. A zöldségeket felkockázzuk, és a fűszerekkel együtt a leveshez adjuk. Mikor a hús félig megpuhult, a burgonyát is hozzákockázzuk a leveshez, majd fedő alatt lassan készre főzzük. Gulyáslevesünk elkészíthető hagyományos módon, törött paprika hozzáadásával is. Főétel kategória
Bográcsos csirkepaprikás
Beküldő: Petre Réka (Hódmezővásárhely) Hozzávalók: - 1,5 kg burgonya - 1 nagyobb csirke - 1 nagy szál lángolt kolbász (vagy nem nagyon száraz füstölt kolbász) - 5 pár virsli - 1 kg zöldpaprika - 6 dl tejföl - 25 dkg paradicsom - 1 kg vegyes leveszöldség - 15 dkg füstölt szalonna - 3 dl száraz vörös bor - 3 nagy fej vöröshagyma - 5 gerezd fokhagyma - 2 evőkanál piros fűszerpaprika - 3 evőkanál ételízesítő - 1 púpozott mokkáskanál törött fekete bors - ízlés szerint só Elkészítés:Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakjuk. A csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét készítünk. A húsdarabokat megsózzuk. A kolbász és a virsli bőrét lehúzzuk, majd nagyobb darabokra vágjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot és a megtisztított burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk, a zöldséget tisztítás után kis hasábokra aprítjuk. A bográcsot a parázsra rakjuk, és a szalonna zsírját kiolvasztjuk. Kevergetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal (hogy ne éghessen meg) meglocsoljuk 3 evőkanál vízzel. Összekeverjük, és a következő sorrendben tesszük a bográcsba az étel hozzávalóit: először a hagymakarikákat, a csirkehús-darabokat, a füstölt kolbászt, majd a zöldpaprikát, a zöldséget. Hagyjuk, hogy a parázson néhány percig erősen süljön a bográcsba rakott nyersanyag, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi 2 ujjnyival lepi el a zöldséges húst. Az ételízesítővel, a törött borssal és a zúzott fokhagymával megfűszerezzük, és kb. egy órán keresztül főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és együtt puhára főzzük az egészet. Amikor a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük bele a paradicsomot és a virsliket. Ízlés szerint megsózzuk. Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverve már csak forráspontig melegítjük. Egytálétel kategória
Vegetárius nyárs
Beküldő: Dékány Györgyné (Deszk) Hozzávalók: - 2 cső zsenge kukorica - 2 karcsú cukkini - 8 közepes, kemény paradicsom - 4 paradicsompaprika - 8 kis fej vöröshagyma - 4-5 evőkanál szójamártás Elkészítés:A kukoricát meg a cukkinit két-három centi vastag karikákra vágjuk. A paradicsompaprikát elfelezve kicsumázzuk,a húst akkora darabokra vágjuk, mint a kukorica. A vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A zöldségféléket váltogatva a nyársra fűzzük és szójával meglocsolva legalább egy órán át állni hagyjuk. Ezután a grill megforrósított lapjára rakjuk és többször megforgatva – nehogy a zöldség megégjen – szép pirosra sütjük. Desszert kategória
Kemencés kapros-túrós lepény
Beküldő: Tódor Marina (Sándorfalva) Hozzávalók: A tésztához: - 4 dl tej - 1 kiskanál kristálycukor - 2 dkg élesztő - 60 dkg finomliszt - 4 evőkanál porcukor - 6-7 dkg vaj vagy sütőmargarin - 2 tojássárgája - fél mokkáskanál só - a tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin A töltelékhez: - 50 dkg tehéntúró - 2 tojás - 4 evőkanál búzadara - 2 dl tejföl - 1 csomag vaníliás cukor - 6 evőkanál kristálycukor - 1 nagy csokor kapor - 2 tojásfehérje Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk. 1 decit kimérünk belőle, a kristálycukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és langyos helyen kb. 15 perc alatt megfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tejes élesztőt beleöntjük. Ide kerül a porcukor, az olvasztott vaj, a tojássárgája meg a só is. Dagasztani kezdjük úgy, hogy apránként a többi tejet is hozzáadagoljuk. Akkor jó a tésztánk, ha az edény falától szépen elválik, és közepesen kemény tésztát kapunk. Letakarva langyos helyen kb. háromnegyed órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót áttörjük, a tojássárgájával, a búzadarával, a tejföllel, a vaníliás cukorral és a cukorral összekeverjük. A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kaprot finomra vágjuk, a túrókrémhez keverjük, majd beleforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon ellapítjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, a tésztát ráfektetjük. A túrós masszát a tetején elsimítjuk, végül közepesen forró kemencében kb. fél órán át sütjük. Langyosan, esetleg porcukorral is meghintve tálaljuk.