Gasztro

Kölyökkonyha – egészségesen nyáron is – 2. rész

Kölyökkonyha – egészségesen nyáron is – 2. rész

2010. július 4., vasárnap
Kölyökkonyha – egészségesen nyáron is – 2. rész

Angyalkák vagy ördögfiókák – a gyermekek örömünk forrásai. Ők az eljövendő nemzedék, és amit most esznek, megőrizheti vagy veszélyeztetheti egészségüket és boldogságukat életük későbbi szakaszában.

Írásunk első részében

azzal foglalkoztunk, hogyan és milyen étkezési szokások bevezetésével alakíthatjuk ki gyermekeink helyes táplálkozását. Az alábbi receptek pedig segítséget jelenthetnek egy egészségesen változatos és természetesen ízletes étrend kialakításában, amely elég energiát és fehérjét biztosít számukra a növekedéshez és a fejlődéshez. A legjobb megoldás, ha készételek vásárlása helyett mi magunk is főzőcskézünk. A mókából ne hagyjuk ki gyerkőceinket sem, hiszen így válhat mindennapos rutinná és családi programmá a vásárlás, főzés, konyhában való sürgésforgás. Így alakíthatunk ki hosszú távon étkezési és családi hagyományokat, hiszen a főzés remek alkalom arra is, hogy együtt legyünk és beszélgessünk.

Grissini – a házi ropi

Hozzávalók:

- 30 dkg kenyérliszt vagy rozsos kenyérliszt - 1 tk. só - csipet cukor - 1 tasak instant élesztő - 2 ek. olívaolaj - 1 dl langyos víz

Elkészítés:

Az élesztőt oldjuk fel a langyos vízben. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az olajat, a csipet cukrot, majd öntsük hozzá az élesztős vizet. Ekkor, ha gondoljuk, tovább is ízesíthetjük a tésztát. Vágjunk apróra friss zöld fűszereket, s ezt keverhetjük a tésztához. Esetleg reszelhetünk bele fokhagymát is. A kívánt ízesítés után dagasszuk be a tésztát és egy órán át kelesszük langyos helyen. Ezután sodorjunk belőle szép hosszú, kb. 15-20 centis rudacskákat. Nem kell vastagnak lenniük, hiszen sütés közben is még egy kicsit meg fognak dagadni. Kb. fél centi átmérőjűek legyenek. Tegyük a rudakat sütőpapíros tepsire, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, amíg kicsit megbarnulnak. Gyorsan kihűl, és napokon keresztül fogyasztható.

Hideg málnaleves

Hozzávalók:

- 80 dkg friss málna - 1 csomag vaníliás cukor - 1 csomag vaníliás vagy málnás, hidegen keverhető pudingpor - 1 pohár joghurt - ízlés szerint cukor

Elkészítés:

Egy liter vízbe beleszórjuk a vaníliás cukrot és a cukrot, majd ebben az édesített vízbe tesszük a málnamennyiség felét (40 dkg). Ha a málnaszemek szétfőttek már a vízben, lehúzzuk az edényt a tűzről, és kicsit hagyjuk kihűlni. Ezután kézi vagy gép habverő segítségével az egészet besűrítjük a pudingporral. A pudingpor mellett a joghurtot is belekeverjük. Ha mindennel kész vagyunk, tovább hűtjük a gyönyörű rózsaszínű, finoman savanykás-édeskés levesünket. Tálalás előtt ne feledkezzünk a dekorációról sem. A maradék málnaszemeket az utolsó pillanatban szórjuk bele a levesbe.

Vitaminos-krémes zsemle

Hozzávalók:

- 2 rozsos vagy magvas zsemle - 4 – 4 ek. vajkrém vagy túrókrém - cikkekre vágott paradicsom - karikákra vágott uborka és retek - zöldfűszer a díszítéshez

Elkészítés:

Félbevágjuk a zsemléket. Az alsó, valamint a felső felüket megkenjük 2-2 evőkanálnyi vaj- vagy túrókrémmel. Ízlés szerint megrakjuk paradicsommal, uborkával és retekkel, majd zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.

Kukoricás rakott burgonya

Hozzávalók:

- 50 dkg burgonya - 20 dkg füstölt, főtt tarja - 20 dkg kukorica - 10 dkg reszelt sajt - 5 dl húsleves (lehet kockából) - 2 dl tejszín - liszt - vaj - ízlés szerint: petrezselyem, só, bors

Elkészítés:

10 dkg vajat, vagy margarint felforrósítunk, ráteszünk 3 kanál lisztet, kevergetve világosra pirítjuk, felöntjük a húslevessel és a tejszínnel. Összefőzzük és belekeverjük a kukoricát, apróra vágott tarját és a reszelt sajtot. Ízesítjük sóval, borssal. A főtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, kivajazott tűzálló tálba terítjük. Leöntjük a kukoricás-tarjás mártással, megszórjuk petrezselyemmel és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Túrós pötyi

Hozzávalók:

- 50 dkg túró - 5 evőkanál darált keksz - 5 evőkanál méz - 20 dkg étcsokoládé (minimum 60 %-os)

Elkészítés:

Keverjük el a túrót a mézzel és a keksszel, formázzunk belőle gömböket. A csokoládét olvasszuk fel vízfürdő felett, forgassuk meg benne a túrógömböket, helyezzük egy rácsra. Tálalásig tegyük őket a hűtőbe, hogy a csokoládé megszilárduljon.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.