Májusban még piacra járni is külön öröm, hiszen mindenütt friss zöldségekkel és gyümölcsökkel hívogatnak minket a kofás standok. Sokunkat annyira elvarázsolnak az eper-, spárga- és újhagyma-hegyek, hogy mindent gondolkodás nélkül a kosarunkba teszünk, otthon pedig hirtelen nem is tudjuk, mit kezdjünk a zsákmánnyal. Előfordulhat persze az is, hogy már meg vannak a jól bevált receptjeink, melyeket ezekből a hozzávalókból készíthetünk, de egy újfajta finomság a vasárnapi ebédasztalon mindenképp megér egy próbát. Ehhez kínálunk most a májusra emlékeztető ízvilágból receptötleteteket, válogassanak kedvükre és „kosarukra” valót!Brokkolis sajtleves
Hozzávalók: - 40 dkg brokkoli - 2 evőkanál vaj - fél l szárnyashúsleves (vagy egy leveskocka) - 20 dkg reszelt edami sajt - 1 dl tejszín - 4 ek. pirított kenyérkocka Elkészítés:A vajon megpároljuk a brokkolit, felengedjük a szárnyashús-levessel, vagy vízzel és a leveskockával. A reszelt edami sajttal besűrítjük, és a tejszínnel kiforraljuk. Pirított kenyérkockákat kanalazunk bele és sajtreszelékkel a tetején kínáljuk. Zöldborsós sertésragu
Hozzávalók: - 60 dkg sovány darálthús - 1 kg zsenge zöldborsó - 1 nagy fej vöröshagyma - 1 csokor petrezselyem - ízlés szerint: só, bors - étolaj Elkészítés:Az olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a megtisztított zöldborsót, pici szódabikarbónával megszórjuk (hogy szép színű maradjon a zöldborsó) és készre pároljuk. Ha szükséges, utánasózzuk, ha szeretjük, egy kevés cukorral is megszórhatjuk. Zöldséges rizs körettel tálaljuk. Spárgával töltött sonkatekercs húságyon
Hozzávalók: - 4 szelet sertéscomb - 4 szelet sonka/bacon - 1 kg spárga - 10 dkg sajt - 1 dl tejszín - 3 ek. liszt - 2-2 evőkanál olaj és vaj - ízlés szerint: só, kevés cukor, fehér bors - hollandi mártásalap: 2 tojássárgája, só, fehér bors, citromlé keverékéből Elkészítés:A meghámozott spárgacsíkokról levágjuk a fás, száraz végeket. A spárgát kevés sóval, cukorral édesített, forrásban lévő vízben, fedő alatt 10 percig főzzük. Ha megfőtt, a levéből kiveszünk egy keveset, és a tejszínnel együtt kis lábosba öntjük. Beletesszük a mártásalapot, és kevergetés közben felforraljuk. A vajat alacsony hőfokon a mártásba dolgozzuk. A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, borsozzuk, és a lisztbe forgatjuk. Előhevített olajon mindkét felüket megsütjük, és tűzálló tálba sorakoztatjuk. A megfőtt spárgákat kötegekre osztjuk, és beletekerjük 1-1 sonka-, vagy baconszeletbe. A sonkatekercseket a hússzeletekre tesszük, és meglocsoljuk a hollandi mártással. Tetejüket beborítjuk a sajttal, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig sütjük, hogy a sajt szépen ráolvadjon a tetejére. Petrezselymes újburgonyát kínálunk hozzá. Hideg epres túrógombóc
Hozzávalók: - 40 dkg túró - 2 ek. tejföl - 1 citrom reszelt héja - 3 cs. vaníliás cukor - 5 dkg búzadara - kis méretű eperszemek a töltéshez - apróra vágott mogyoró, dió, vagy kókuszreszelék Elkészítés:A túrómassza alapanyagait jól összedolgozzuk, és legalább 3 órára, de ha lehet, egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezalatt a búzadara jól megduzzad, így könnyen formázható masszát kapunk. Formázáskor a masszát kezünkbe vesszük, belenyomunk egy szem megtisztított epret, golyót formálunk, és beleforgatjuk a kókuszba, vagy más nekünk tetsző forgácsba. Tölthetjük szezonnak megfelelően meggyel, sárgabarackkel, vagy egyéb gyümölccsel is. Bodzaüdítő
Hozzávalók: - 6-7 tenyérnyi bodzavirág - kb. 80 dkg cukor - 2 citrom - 2 csomag citrompótló Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe beletesszük a cukrot, a vastagabb levélbordáiról leszedett bodzavirágokat, (melyeket előzőleg hideg vízzel leöblítettünk) a héjastól vékony karikára vágott citromot és a citrompótlót. Annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy az üveg tele legyen. Elkeverjük, hogy a cukor elolvadjon, majd az üveg száját egy tányérkával letakarjuk, és az egészet egy-két napig állni hagyjuk. Azután leszűrjük, a levet üvegekbe töltjük, és szódavízzel hígítva vagy a nélkül is, azonnal fogyaszthatjuk. Ha az üvegeket hideg pincébe vagy a hűtőszekrénybe tesszük, a lé néhány nap múlva - ha melegebb helyen áll, akkor hamarabb - gyengén erjedni, pezsegni kezd. Ekkor legjobb az íze. (Ha nagyobb mennyiséget készítünk, és tovább akarjuk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, forrázzuk le a virágokat, azután tegyük bele a citromot és citrompótlót, letakarva hagyjuk egy-két napig állni, majd szűrjük le. Az üvegekbe töltött lé tetejére tegyünk egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot, majd az üvegeket dugaszoljuk le, és tegyük hideg helyre.)